МОК разследва Олимпийския комитет на Беларус за дискриминация на спортисти

0

Международният олимпийски комитет (МОК) разследва Олимпийския комитет на Беларус (БОК) за предполагаема дискриминация към спортисти заради политическите им виждания. На среща на изпълнителния комитет в сряда бе отбелязано, че организацията „си взема бележка по повод притеснителните сведения от спортисти и медии, че в Беларус има дискриминация с политическа мотивация“.

Протестите срещу президента Александър Лукашенко продължават от изборите на 9 август и вече има смъртни случаи, стотици ранени и повече от 10 хиляди арестувани. Лукашенко е и дългогодишен президент и на Олимпийския комитет на Беларус.

В отговор на запитване на МОК през септември, от БОК отговориха: „Селекцията на спортисти за предстоящите Олимпийски игри ще бъде извършена изцяло посредством постиженията им на големи форуми“.

МОК обаче твърди, че има нови „оплаквания за натиск заради политически убеждения“.

„Оповавайки се на новата информация, изпълнителният комитет на МОК реши да възобнови разследването и в най-скоро време да открие дали БОК спазва задълженията си към спортистите и олимпийското семейство“, продължава съобщението на МОК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече