Медиите в Скопие: В Брюксел ЕС „попари“ българите

0

Европейската комисия вчера следобед оповести редовните доклади за напредъка в реформите в страните от Западните Балкани и Турция, както и дългоочаквания Икономически и инвестиционен план за региона, съобщават изданията в Скопие. В доклада за Северна Македония е отбелязан напредък в повечето области, но има и такива, в които са необходими допълнителни усилия, като медиите и законодателството за предотвратяване на дискриминация, отбелязва „Независен весник“.

Онова, което остави силен белег на самото представяне в голямата зала на Европейската комисия, в присъствието на голям брой журналисти от всички европейски страни, включително от България, беше публичното оповестяване от официалния говорител, че речта на европейския комисар за разширяването Оливер Вархей ще се превежда и на македонски език, пише в коментар „Слободен печат“.

Имайки предвид цялата вихрушка с българското отричане на всичко, което е македонско, това публично съобщение, че за пръв път ще има и превод на македонски език, сякаш бе отправено именно към тях, за да ги уведоми, че този въпрос, там в ЕС, е отдавна решен, отбелязва изданието в коментара, който е озаглавен „В Брюксел ЕС „попари“ българите“.

Еврокомисарят за разширяване и добросъседство Оливер Вархей днес ще бъде на посещение в Северна Македония, за да връчи на властите доклада на ЕК за напредъка на страната, съобщават медиите в Скопие. Вархей ще има срещи с премиера Зоран Заев и членове на правителството. Очаква се и работен обяд на Вархей с президента Стево Пендаровски. По време на посещението еврокомисарят ще има среща и с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

„Слободен печат“ съобщава още, че на пресконференция в Брюксел вчера Оливер Вархей е заявил на представителите на македонското правителство, че трябва да инвестират в директен диалог с България с цел решаване на споровете. Рабтим ръка за ръка с българските и македонските власти, приех министъра на външните работи и вицепремиера миналата седмица, и ги окуражих да се ангажират с техния съсед, тъй като става въпрос за взаимен интерес да бъде намерено решение, което е приемливо за двете страни, заявил Вархей. Той потвърдил още веднъж, че целта на Европейската комисия и на германското председателство е да се проведе първата Междуправителствена конференция, т.е., отварянето на първите преговорни глави до края на тази година, пише „Слободен печат“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече