Каракачанов подписа пътна карта за военно сътрудничество със САЩ

0

10-годишна „Пътна карта за сътрудничество между Република България и САЩ в областта на отбраната“ беше подписана от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и американският му колега Марк Еспър на среща в Пентагона.

Целта на 10-годишния план за сътрудничество  е да подобри оперативната съвместимост, а американският министър на отбраната Марк Еспър е отбелязал при срещата, че България има критична роля в защитата на източния фланг на НАТО.

Затова Еспър е призовал повече съюзници в НАТО да достигнат целта от поне два процента от БВП за отбрана и този процент според него да е минимумът, а не таванът при инвестициите за повишаване на боеспособността.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е обяснил, че подписаната пътна карта ще подпомогне развитието на българските въоръжени сили, включително и за целите на способностите на силите на НАТО. За да може да се противодейства на зловредни влияния на нашите противници, е казал Каракачанов, цитиран в съобщението на американското посолство у нас.

От думите на Каракачанов става ясно още, че САЩ ще добавят България в списъка на държавите, които могат да се възползват от разсрочено плащане при евентуални бъдещи проекти.

Този въпрос ще бъде важен, след като България даде заявка да купи нови радари и още осем изтребителя Ф-16 преди заминаването на Каракачанов в САЩ.

От българското Министерство на отбраната посочват, че пътната карта ще действа до края на 2030 г. и уточняват, че тя не е международно споразумение.

По линия на военното сътрудничество се очаква България да получи 15,4 милиона долара от Съединените щати, твърди Националната телевизия, позовавайки се на дипломатически източници. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече