Автоинструктори от цялата страна излизат на общонационален протест

0

Автоинструктори от цялата страна излизат на общонационален протест на 7-и октомври. Недоволството на бранша е продиктувано от готвени промени в две наредби от агенция „Автомобилна администрация.“ 

Тези наредби засягат условията за обучение на шофьорите и реда за провеждането на изпитите за придобиване на правоспособност. Според инструкторите текстовете на наредбите са лобистки, натоварват бранша с допълнителна административна тежест и представляват предпоставка за корупция. 

Протестът на автошколите е своеобразно продължение на недоволството им от януари, когато браншът демонстрира, изкарвайки стотици учебни автомобили в центъра на столицата. Тогава инструкторите протестираха срещу подготвяния електронен контрол по време на обучението и по времето на провеждането на изпита за шофьорска книжка, както и срещу увеличаване на учебните часове.

Спорните промени бяха подготвени от две министерства – на транспорта и на образованието, а след като няколко часа центърът на София остана блокиран от учебните автомобили, двамата министри – Росен Желязков и Красимир Вълчев – обещаха, че наредбите няма да бъдат приети и се договориха с протестиращите за създаването на работна група, оглавявана от директора на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Шест месеца по-късно промените се правят, без автоинструкторите да са участвали в подобна група, а приетите наредби всъщност ги ощетяват.

Браншът се обяви и срещу изискването учебните автомобили да бъдат собственост на автошколите, както и срещу предложението учебните центрове да бъдат регистрирани като търговски обекти. Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка с аргументите:

„Автомобилите да бъдат на автошколите – собственост или на лизинг, явно тези хора не живеят в България. Чували ли сте за такси компания, която притежава всичките си автомобили, или за авиокомпания, която притежава всичките си самолети, или за хотелска верига, собственик на всички свои хотели? Пък и с какво това би подобрило качеството на обучението.

Когато се пускат датите на изпитите, колегите треперят, защото за 36 секунди се вземат комисиите и то се вземат от определени фирми, по-миналата седмица в София пуснаха 8 комисии и един колега взе 4 комисии – как? При условие че той няма 4 фирми? – корупцията идва оттам.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече