Кокаинът никога не е бил толкова достъпен в Европа

0

Кокаинът никога не е бил толкова достъпен в Европа, а цената остава стабилна, обяви Европейския център за мониторинг на наркотиците и зависимостите (EMCDDA).

Данните показват, че достъпът до кокаин в Европа достига невиждани размери, пише в годишния доклад на агенцията.

През 2018 г. заловените количества дрога са достигнали рекордни нива – пленени са 181 тона кокаин, което е с 40 тона повече от предходната година. Рекорден е и броят на изземванията – 100 000.

Тук може да откриете още новини от света!

В същото време през последните 10 години се подобрява чистота на кокаина, а продажната цена на дребно „остава стабилна”.

Около 4,3 милиона европейци през 2018 г. са използвали белия прах, който се произвежда предимно в Колумбия, Боливия и Перу, което прави кокаина втората най-популярната дрога в Европа след канабиса и заема водещо място сред стимулантите.

Основните държави за продажба на кокаин са Белгия (53 тона), Испания (48 тона) и Холандия (40 тона).

Докладът подчертава, че пандемията от коронавирус е повлияла на пазара на наркотици. Търговците са се преориентирали към морския транспорт, който остана на същото ниво както и по времето преди пандемията заради прекратяването на въздушния трафик. Пласьорите, от своя страна, са се преориентирали към интернет, социалните мрежи и доставки по домовете.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече