ЕС с нов план за действие в борба с расизма

0

Нов план за действие на ЕС за борба с расизма обяви Урсула Фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза. В него се определя набор от мерки за следващите пет години.   Комисията ще гарантира, че държавите прилагат изцяло съответното законодателство на ЕС и ще укрепи допълнително правната рамка, ако е необходимо. По-специално това би могло да се случи в областите, които все още не са обхванати от законодателството за борба с дискриминацията, като например правоприлагането.    Комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали посочи:

„В демократичнитеобщества няма място за каквато и да било расова дискриминация и расизъм. Всички ние трябвада се стремим към общества, които се обявяват против расизма.“   „С настоящия план за действие признаваме, че не само отделни лица проявяват расизъм — расизмът е и структурно явление. Следователно е необходимо да се борим с него на всички нива на управлението, за да постигнем обрат. Наред с другото, ще обърнем внимание на правоприлагането, социалните нагласи, стереотипите и тревогите от икономическо естество.“  

Също така в плана за действие се призовава за:    – По-добро прилагане на правото на ЕС — ЕС разполага със солидна правна рамка за борба с дискриминацията;   – През 2021 г.Комисията ще докладва за прилагането на Директивата за расовото равенство и щепредприеме действия по евентуално законодателство до 2022 г;   – По-тясно сътрудничество — Комисията ще назначи координатор за борбата с расизма и ще стартира редовен диалог със заинтересованите страни, които ще се срещат поне два пъти годишно;   – Справедлива полицейска намеса и защита;   – Засилване на действията на национално равнище — държавите  се насърчават да приемат национални планове за действие за борба с расизма и расовата дискриминация до края на 2022;   По-голямо многообразие сред служителите на ЕС — Комисията ще предприеме стъпкиза значително повишаване на представителността сред нейните служители чрез мерки,насочени към набирането и подбора на персонал.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече