Варненци обезглавиха дървената мафия в града

0

Борбени варненци успяха да тушират дървената мафия, която години наред обезлесява горите около морската столица под погледа на лесничеите. Едни от най-привлекателните за нелегалния дърводобив места са около квартал „Аспарухово“ и Батовската гора – любимо място за разходки не само на жителите на община Аксаково, но и на варненци.

През 2014 година, след потопа в „Аспарухово“ проблемът с изсичането на горите в района бе особено актуален, но 6 години по-късно за него забравиха от държавата, но живущите в района още пазят спомена за невижданото бедствие, което ги сполетя.

    „Вчера т.н. дървена мафия имаше челен сблъсък с истинско гражданско общество, което защитава гората край домовете си“, пише в социалната мрежа варненецът Георги Георгиев.

„Години наред в местностите над кв. Аспарухово се сече поголовно. Поредната сеч възмути гражданите, които се събраха и преди дни изгониха секачите.

Снощи екип от ръководството на Горско стопанство дойде да обясни защо трябва да продължат сечта, но си тръгна с категорично разпореждане от гражданите, че повече в района няма да се сече.

Интересно е следното. През 2004 г. е приета Наредба 33, която регламентира видовете сеч и условията за провеждането й. Според тази наредба в широколистна гора не може да се сече под средна гъстота на короните /склопеност 0.7-0.6/.

През 2011 г. „мъдрият“ законодател предвижда с Наредба 8  т.н. Осветителна сеч, за същата широколистна гора, където допустимата сеч е “всичко под ножа“ /0.4-0.3/ и това дава законова не просто врата, а ПОРТАЛ да си режат колкото и когато искат…

Разбира се, когато законът правен от дървената мафия не е в интерес на гражданите, те отказват да се съобразят с него  и заявяват, че ще бранят гората със всички средства.

    Повечето имат красиви 40-50 кг кучета, които някога се откъсват от каишките и бродят из горите…

Представителите на Горско стопанство бяха изпратени с категоричното „Спирате да режете!“ и разбраха, че трябва да се съобразят. Очакваме окончателната  обратна връзка от директора на Горско стопанство Варна.

Показателно е, че когато жителите на един вход, блок,квартал или местност са обединени в защита на своя граждански интерес, няма бюрократ, който да прави каквото му скимне. Ще слушат и изпълняват!“, пише Георгиев.

    Подобна е ситуацията и в Батовската гора. „Интересно, кога аксаковци ще направят същото за батовската гора? Сякаш не черпят вода от там. Вие големи кучета нямате ли? Или ги гледате само за красота?“, пише Боян Бойчев в групата на „Аксаково“ във фейсбук.

Официалната информация от Североизточното държавно предприятие е, че 2769 проверки са извършили през август в горските територии екипите на СИДП. От тях 1026 са проверките на ловци, а 340 на риболовци и физически лица. Инспектирани са 656 моторни превозни средства, които са извършвали различни дейности в горите и са проверени 742 обекта за добив на дървесина.

Задържани са 30 пространствени кубика незаконно добити дърва за огрев, като при разкриване на нарушенията горските са съставили 33 акта по Закона за горите и Закона за лова. Конфискувана е и една каруца, натоварена с дърва без контролни марки.

И през септември ще продължат интензивните проверки в горите, като и в момента заради високите температури и небивала суша остава опасността от пожари. От СИДП призовават хората, които станат свидетели на запалвания в горските територии или в близост до тях, да подават сигнали на телефон 112, за да могат пожарникарите и служителите на горските и ловни стопанства да реагират своевременно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече