Думата „бандит“ отговаряла за Борисов и Гешев

0

„Запознах се с България през опита на ирландци, които се сблъскаха с корупционни сделки в курортен комплекс, когато купуваха имот преди няколко години. Когато се присъединих към Европарламента, продължих да се информирам за страната. Научих за редица скандали, включващи главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов“.

Това каза ирландският евродепутат от Европейската обединена левица Клеър Дейли в интервю за bTV.

„Убедена съм, че думата „бандит“, която употребих, е използвана на място. От това, което съм чела и видяла, има неоспорими доказателства, че тези хора са нарушили върховенството на закона. Българските граждани са прави в това да искат тяхната оставка“, каза още Дейли.

Тя остро критикува еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. Това се случи по време на дебат в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента – LIBE. Йоурова представи доклад за състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. В него беше разгледано върховенството на закона у нас.

„Протестите показват, че в българското общество се водят оживени дебати. Те показват също така, че гражданите отдават голямо значение на независима и ефективна съдебна система. Конституционните реформи би трябвало да са предмет на широк дебат. Необходимо е време, за да се постигне широк консенсус и да се изработят механизми на проверка и възпиране“, коментира Йоурова. Евродепутатка обявини еврокомисар Йоурова в зависимости от Борисов Еврокомисар Йоурова отрече тези твърдения

Дейли от своя страна също критикува властта у нас, но и думите на еврокомисаря. „Скандалът „Апартаментгейт“ е един от примерите. Снимките на Борисов с парите и пистолета, както и всички скорошни случки, които разпалиха скандалите. Няма нужда да ви казвам какви са те. Вие живеете с тях“, подчерта тя.

„Писна ми ЕС да не предприема действия срещу тях. Като депутат в Европарламента чувам за проблеми с върховенството на закона в Полша, в Унгария. България е най-бедната страна в ЕС. Милиони от данъци се наливат в страната, но те не достигат до хората„, допълни тя.

Според нея нито дума не се казва за това в Европа. Тя изтъкна, че или Европейската комисия не е сигурна какво се случва в България, или знае, но заради това, че премиерът Борисов е свързан с ЕНП, канцлера Ангела Меркел и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен е готова да си затвори очите.

По думите ѝ е вдъхновяващо, че хората са на улицата повече от 60 дни. Клеър Дейли смята, че само гражданите могат да решат проблемите и са тези, които оказват натиск върху ЕС. „Малко се говореше за България в Европа, но сега всички говорят за вас. Поздравявам хората на площада и им пожелавам всичко най-хубаво“, каза още тя.

Дейли отговори и на думите на българския евродепутат от ГЕРБ и член на ЕНП Андрей Новаков, който каза: „Тогава, когато кажем, че имаше депутати с много критики – евродепутати от Ирландия, членове на групата на комунистите, които не знам кога са идвали в България, които изразиха тревогата си от протестите у нас…“. По този повод Клеър Дейли обясни: „Никога не съм била член на комунистическа партия, но съм горд привърженик на лявата идея. Много от олигарсите и хората, които са облагодетелствани и с власт, са произлезли от бившата комунистическа партия в България“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече