В книга: Тръмп е знаел, че коронавирусът е по-смъртоносен от грипа, но е омаловажил проблема

0

Американският президент Доналд Тръмп е знаел, че коронавирусът е по-смъртоносен от грипа, преди болестта да се разпространи в Съединените щати, но е искал да омаловажи проблема. Това се казва в новата книга на журналиста от „Вашингтон пост“ Боб Удуърд, която трябва да излезе на 15 септември.

Откъси от книгата бяха разпространени от американски медии. Удуърд е интервюирал Тръмп 18 пъти в продължение на над половин година. В интервютата президентът намеква, че знае повече за сериозността на новата болест, отколкото разкрива публично, като обяснява, че тя се разпространява по въздуха и е много по-опасна от грипа“.

След като откъсите станаха публични, кандидатът за президент на демократите Джо Байдън отправи критики към Тръмп. Байдън заяви, че действията му по отношение на пандемията са повече от жалки и представляват умишлено нарушение.

„Той е знаел колко е смъртоносен този вирус, знаел е и умишлено е омаловажил положението. По-лошо  – лъгал е американския народ. В продължение на месеци съзнателно и доброволно е лъгал за опасността, която вирусът представлява за страната.

В своя защита Доналд Тръмп,  каза, че е искал да избегне предизвикването на паника сред обществото.

„Обичам страната ни и не искам хората да са уплашени. Не искам да създавам паника и със сигурност няма да подлудя тази страна и света. Искахме да покажем увереност и сила, включително и като нация, и това е, което направих“.

В защита на президента се обяви директорът на Института по заразни и алергични болести Антъни Фаучи, който беше част от работната група на Белия дом за борба с коронавируса. Според него Тръмп не е изкривявал сведенията за опасността от заразата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече