Доц. Любомир Киров: Мярката за дистанционно обучение е безумна, само деца с онкозаболявания трябва да се освобождават от училище

0

„Не е нормално да се налага мнението на децата, че носенето на маски, дистанцията, са нещо добро и нормално, както и че дистанционната форма на обучение е нещо добро, трябва ясно да се обясни на децата, че това са временни мерки“, коментира актуалната ситуация и предстоящото откриване на новата учебна година доц. Любомир Киров, председател на  Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в предаването „Хоризонт до обед“.

Във връзка с това личният лекар да има право да освобождава дете от присъствие в училище във връзка с пандемията от коронавирус, и ако детето е със заболяване, доц. Любомир Киров посочи, че и сега, когато едно дете е на лечение, което потиска имунната му система, е добре това дете да е изолирано и да учи в дома си и това се прави.

„Но ако заболяването е астма, защо това дете да не ходи на училище – последните публикации показаха, че астмата не е рисков фактор за заболяването Covid 19, както беше обявено в началото на пандемията.

Приемът на кортикостероиди също не е противопоказание да не ходи ученикът на училище.

Освобождаването от учебни занятия трябва да става при деца със злокачествени заболявания преди всичко, деца които са на химиотерапия или на имуносупресори“, категоричен е доц. Киров

„Няма да бъде работещ механизмът, деца, чиито близки са със съпътстващи заболявания и са уязвими от коронавируса, да бъдат освобождавани от присъствени учебни занятия.

Не сме видели и подобен документ и списък на заболяванията. Няма да бъде работещо. Ако това го има някъде разписано – това е най-безумната мярка, за която аз някога съм чувал!“

И питам – ако едно такова дете се спре от училище, означавали това, че то изобщо ще бъде изолирано от външния свят?

Тук няма какво да прави личният лекар – ако детето иска да пази тези възрастни хора и те да се пазят от него – трябва да използват личните предпазни средства, както и досега. Възрастните задължително трябва да носят маска“.

Личните лекари не са хората, които трябва да решат едно дете да не ходи на училище – категоричен е председателят на общопрактикуващите лекари.

„Не това е начинът и тези, които са сътворили такава мярка, ще трябва да я променят. Личните лекари могат да освободят дете от училище, ако има заболяване. Другото, което е задължение на личните лекари, е да поясняват как да се предпазват всички от пандемията“ .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече