Гранични полицаи ожънаха 28 тона канабис!

0

Шеметното количество е открито в рамките на спецакция в районите на Петрич и Златарево, като в нея участва и хеликоптер, заявиха от Главна дирекция „Гранична полиция“.

Операцията е започнала през юли и продължава да тече и в момента. Резултатът досега показва, че рекордното количество марихуана е открито в общо 86 ниви, сочат данните на ГДГП.

Граничните полицаи използват в операцията и хеликоптера на дирекцията „Аугуста“. С него разузнават от въздуха особено във високите планински и труднодостъпните райони. Вертолетът е въоръжен със сензорна система, камери за дневно и нощно виждане и всякакви други техники, които са в помощ на ченгетата. Така на практика без значение дали е ден или нощ те могат да забележат всяко движение в дадени райони, както и да увеличат картината, която виждат, няколко десетки пъти.

„Различното тази година е, че стартирахме операцията срещу производството на канабис малко по-рано – още през юли, когато се очаква растенията да не са толкова големи. Така за въпросния месец имаме открити общо 5 ниви с общо 445 кг марихуана в тях“, коментираха служители на ГДГП.

Месецът с най-много разкрити терени, засадени с наркотичното растения, е август, сочат данните на граничарите. Тогава те са се натъкнали на 54 ниви, както и три двора на частни лица, в който са намерили 20,6 тона трева. Особеното този сезон е, че в бизнеса се включвали все повече жени. Те отговаряли например за напоителните системи и слънчевите панели на нарконивите.

Целта на панелите е да регулират капковото напояване на насажденията. Имало обаче и по-допотопни земи, в които се поливало с маркуч от предварително наети работници. Те стигали до закътаните места с офроуд джипове или АТВ-та. На доста от нивите граничните ченгета откривали и фотокапани, които се включвали при най-малкото движение. Чрез тях собствениците на плантациите разбирали има ли нежелано униформено присъствие или става въпрос само за диви животни.

Така например при един от полетите граничарите се натъкнали на района в Златарево с няколко ниви една до друга. Те били насадени с близо 4500 килограма марихуана в напреднал стадий на растеж. По закон граничарите унищожават на място растенията.

Ударно акцията на граничарите продължава и през септември, когато плантаторите по традиция прибират реколтата. Само за първите 7 дни от месеца те са разкрили цели седем ниви с общо 7130 кг марихуана.

„Почти половината от готовата продукция е за износ към Гърция, останалата част остава за страната“, сочат оперативните данни на полицията. Освен това по традиция т.нар. плантатори били до болка познати на ченгетата, а някои с по 2-3 присъди за това, но не се отказвали. Даже напротив, имало и цели фамилии, които не се отказвали и превърнали отглеждането на канабис в печеливш бизнес.

Някои от арестуваните собственици на ниви били изловени да се грижат и за домашни наркооранжерии в запустели имоти на бивши ТКЗС-та, разказаха още криминалисти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече