Антитела срещу Covid-19 са открити при пациенти 4 месеца след възстановяването им от заболяването

0

Нивата на антитела срещу новия коронавирус са се повишили и след това са се задържали стабилни до четири месеца при над 90 процента от пациенти, възстановили се от Covid-19, предаде Ройтерс, позовавайки се на изследване, направено в Исландия.

Предишни проучвания са установили, че нивата на антителата спадат рязко няколко месеца след заболяването, повдигайки въпроси за трайността на имунитета, който инфекцията може да осигури, посочва БТА.

Резултатите от настоящото изследване могат да повлияят върху рисковете от повторна зараза и трайността на евентуална ваксина, казва Кари Стефансон, главен изпълнителен директор на компанията ДиКоуд Джинетикс, която го е провела.

За да добият представа колко хора в Исландия са се заразили с новия коронавирус и да научат повече за имунитета им след възстановяването, изследователите са отчели нивата на антитела при над 30 000 местни жители.

Въз основа на резултатите специалистите са изчислили, че около 1 процент от населението е било заразено. От тази група 56 процента са били с потвърдена от PCR тест диагноза. Други 14 процента не са били официално диагностицирани, но са били под карантина след излагане на вируса. При останалите 30 процента тестовете за антитела са довели до откриване на предишна инфекция.

Сред 1215 души с потвърдена от PCR тест инфекция, при 91 процента са отчетени нива на антитела, които са се повишили през първите два месеца след диагнозата, след което са се задържали стабилни, съобщават изследователите.

Резултатите, публикувани в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“, са фокусирани върху хомогенно население в една страна, което означава, че откритието може да не е валидно за други части на света с разнообразни популации.

Проучването все пак показва колко точни могат да бъдат тестовете за антитела в определянето на действителното разпространение на инфекцията, отбелязват авторите му.

В придружаващ публикацията коментар се посочва, че остава неясно дали антителата на възстановили се пациенти могат да ги предпазят от повторно заразяване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече