Шри Ланка ще забрани вноса на пластмасови изделия

0

Шри Ланка ще забрани вноса на повечето пластмасови изделия в опит да защити дивите слонове и елените, които умират, ядейки отпадъците, съобщи министърът на околната среда.

Пластмасата в депата за отпадъци в Шри Ланка е основен убиец на слонове, като аутопсии показват килограми от нея в стомаха на животни, умрели след ровене в сметища.

Министърът на околната среда Махинда Амаравера каза, че се подготвя законодателство в парламента за спиране на вноса на пластмасови изделия, включително полиетилен, които се оказват в депата. Длъжностни лица заявиха, че то ще бъде въведено до месеци, предаде БГНЕС.

“Пластмасите нанасят неизмерими щети на нашата дива природа – слонове, елени и други животни”, каза Амаравера пред АФП малко след съобщението си. “Трябва да предприемем незабавни действия, за да предотвратим тази ситуация.”

Шри Ланка вече забрани от 2017 г. производството и вноса на биоразградима пластмаса, използвана за опаковане на храни и за пазарски чанти.

Застрашените диви слонове са защитени в Шри Ланка със закон, въпреки че сблъсъците със земеделските производители имат тежки последици и за двете страни.

Президентът Готабая Раджапакса даде две години на служители в дивата природа да изпълнят плана за намаляване на конфликта между хора и слонове, който от миналата година е отнел живота на 607 слона и 184 души.

Амаравера заяви, че предложената забрана за внос, която обхваща главно играчките и домакинските прибори, ще бъде разширена до местното производство, но не даде времево ограничение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече