Парламентът реши: 9% ДДС за вино и бира от 1 август

0

От 1 август ще се прилага по-ниската данъчна ставка от 9 на сто за бирата, виното, сервирани в заведения, за фитнесите, комисионната на туроператорите и случайните превози с цел туризъм. Това окончателно гласува Народното събрание с промените в закона за местните данъци и такси.

Разширяването на обхвата на стоки и услуги, облагани с по-ниска ставка от 9% е по предложение на Обединени патриоти и „Воля“.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отново изтъкна, че ниските данъчни ставки за бирата и виното, сервирани в заведения, както и за туристическите услуги, са в подкрепа на туристическия бранш като един от най-засегнатите от кризата с коронавируса:

„Искам също да подчертая, че не става въпрос за подпомагане само на туристическия бизнес, но и по този начин много сериозно подпомагане производството на тези две напитки, които над 90% са българско производство“.

От БСП обаче остро възразиха.

„Никъде в Европейския съюз няма диференцирана ставка ДДС за алкохол. Ами включете и водката тогава, тя също върви през лятото“, заяви социалистът Румен Гечев.

В отговор Симеонов определи изказването му като „манипулативно“:

„Не става въпрос за давене на мъка с алкохол, бира и вино, а става въпрос за подпомагане на най-уязвените браншове“.

БСП обаче се раздели в гласуването.

Тодор Байчев от левицата заяви подкрепа, макар да не пропусна да разкритикува властта:

„Ние обаче трябваше да помагаме на заведения, които в момента страдат от липса на клиенти“.

Депутатите подкрепиха и предложенията на „Воля“ за 9% ДДС за фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни и игрища.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече