Изплуваха нови разкрития за саботажа в столичното метро

0

Искам да припомня, че станциите на метрополитена са стратегически обекти. Едно такова действие застрашава живота и здравето на гражданите. Това заяви на извънреден брифинг шефът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев относно вчерашните безредици в метрото.

„Когато е изключено електрозахранването, една от мотрисите е останала в тунел. Това не кореспондира с демократичните ценности“, каза той. „Образувано е досъдебно производство на базата на видеотехническа експертиза и свидетелски показания“, заяви Хаджиев.

„На двама души са повдигнати обвинения, а са освободени срещу парична гаранция от 1500 лв.“, добави той. По думите му на обвиняемите е осигурена адвокатска защита. Хаджиев обясни, че единият е на 29 години. Заподозреният за спирането на софийското метро бивш депутат от НДСВ и активист от антиправителствените протести Минчо Спасов беше освободен малко след 1.00 ч. тази нощ. Той беше задържан заради съмнения, произтичащи от видеозаписи от камерите на метростанция „Софийски университет“, съобщиха по-рано от СДВР. Хаджиев добави, че се издирва и трети заподозрян, който е видян на записите.

„Самото изключване на електрозахранването може да доведе до сериозни последици“, добави той. Шефът на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев също коментира случилото се: „Общо графикът има нарушение 9 минути, а влакът е стоял в тунела няколко минути. Извършителите на деянието не дават обяснения защо са направили това нещо“, каза той. „Искам да попитам дали обществото и медиите толерирате една такава постъпка, която не кореспондира с демократичните ценности и искания на протестиращите.

Събрали сме доказатества и сме повдигнали обвинения“, намеси се пак Хаджиев. „На записите се вижда как наш служител тича по перона, за да деблокира движението, а извършителите отиват, за да спрат движението и по другата линия. За мен това не трябва да се допуска, не е етично и правилно спрямо пътниците“, каза Братоев. „Тези бутони имат смисъл и са по норматив. Биват използвани и от пътници. Винаги може да има някой паднал на релсите, няма да ги махаме“, каза Братоев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече