МВР: Провокатори опитаха да влязат в парламента

0

Двама полицаи са пострадали – единият е настанен в ИСУЛ – заради опита за влизане в парламента от страна на провокатори в края на шестия ден на протеста, съобщи на брифинг в полунощ зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. Другият полицай е с прорезна рана.

Златанов бе категоричен, че на протеста е имало провокатори. Шестима души са задържани.

„От задържаните лично разговарях с две 15-годишни момчета, които в 23.55 ч. бяха още тук без лични карти, без знанието на родителите си. Казаха, че единият е от „Левски“, а другият от ЦСКА. На площада имаше малки групи фенове от няколко отбора. Имаше и други провокатори“, разказа зам.-шефът на СДВР.

Напрежението пред втората сграда на Народното събрание (бившия Партиен дом) се изостри малко след 22.30 ч. Златанов обясни, че са били хвърлени бомби, в близост до журналисти и полицаи, както и кутии с боя.

„Бяха хвърлени две бомби. Доста сериозни бомби, хвърлени в средата на множеството, на стъпалата пред Народно събрание 2, където имаше журналисти, фоторепортери, имаше част от организаторите, както и шестима полицаи без каски“, описа ситуацията топ полицаят.

Вследствие на тази ситуация едно момче от протестиращите е паднало. Двама полицаи се опитали да му окажат помощ, когато: „Без никаква намеса на полицейски служители започна масово замеряне на първо място с кутии и пликове червена боя. Има множество ударени колеги по униформите, ръцете, всички сме в червена боя. Счупи се вратата на Народното събрание 2 и беше направен опит за нахлуване вътре.“

Двама полицейски служители, без защитно облекло, които са охранявали входа, са били нападнати и бити.

Ще продължи разпознаването и на други участници в инцидента. На място се извършва оглед.

По думите на Антон Златанов, подобни мероприятия целят да се опорочи протестът и да се предизвикат безредици.

„Така демокрация не се постига. Нашата толерантност – на българската полиция, е голяма. Но тази вечер непровокираното насилие беше от групи провокатори, които за съжаление опорочиха края на протеста.“

От МВР отново призоваха гражданите да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече