ЧУДО! Въпреки фекалиите, водата в Черно море – отлична?!

0

Въпреки десетките сигнали за изливащи се в черноморските ни курорти фекалии, две трети от изследваните проби с морска вода от плажовете у нас за миналата година показват отлични резултати, съобщава Нова телевизия. От цялото морско крайбрежие са взети общо 811 проби.

Едва 4 на сто от пробите са със задоволително качество, а за първи път от години не се наблюдават критични нива на замърсеност в нито една от тях. „В над 90% от нашите курорти те са хигиенизирани – от гледна точка на пречиствателни станции, централна или локална канализация. Не бих казал, че българското море е по-рисково от морето в Гърция, Италия или други дестинации”, заяви доц. Стоян Ханджиев.

Въпреки това обаче сигналите за изливане на отходни води и боклуци в морето не спират. През последните години Офицерският плаж край Варна поведе непрестижната класация за плажовете с най-мръсна вода по родното Черноморие. Причина за това стана директното изливане на отходни води в морето. В разгара на сезона по традиция лекарските кабинети по морето се препълват с пациенти с диагноза летен грип.

Експерти обобщават, че всяка глътка морска вода може да доведе до неприятен завършек на лятната ни почивка, затова е изключително важно да изберем сигурна дестинация за своето пътуване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече