ЕЦБ отне лиценза на малтийска банка с българска собственост

0

Основателят Христо Георгиев е свързан и с опериращите у нас myPOS и iCard.

Европейската централна банка отне лиценза на малтийската банка Satabank, съобщават местни медии. Финансовата институция е с българска собственост, като от 2018 г. всичките 12 000 сметки в нея бяха на практика замразени от властите заради разследване на пране на пари.

Проверяват се съмнителни трансакции в огромни размери – стотици милиони евро. До момента наложената глоба заради нарушения на разпоредбите срещу пране на пари надвишава 3 млн. евро.

Според „Таймс ъф Малта“ основен клиент на банката е била платежната компания на основателя, съсобственик и директор Христо Георгиев. Цитира се доклад на експерти към Съвета на Европа, според които банката не е имала ясен клиентски профил, работещи мониторингови механизми и не е съобщавала навреме за съмнителни плащания.

„Малта Тудей“ посочва, че преди да основе Satabank през 2014 г. българинът е имал бизнес с електронни пари в Люксембург. Той е свързан с продуктите iCard и myPOS, които оперират на българския пазар. Българският специализиран сайт economic.bg дава и повече подробности в тази посока: Георгиев „притежава близо 50% от „АйКарт“ АД – компанията, стояща зад финансовата онлайн платформата iCard, регистрирано от БНБ дружество за електронни пари (в момента в сайта на платформата името му не фигурира, но е видимо като основател в кешираната версия – б.р.). Той също така e един от директорите в регистрирания в Лондон доставчик на платежни услуги myPOS World Ltd. То оперира в България през „Майпос“ АД – регистриран агент на iCard”.

В хода на разследването одиторите от Erns & Young влязоха в Satabank като администратори. Тогава от банката протестираха срещу високото възнаграждение на експертите от около 700 евро на час, като заявиха, че то ще декапитализира финансовата институция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече