За затвора: Кметът на Ракитово Костадин Холянов крил данъци през фирма на сина си (ДОКУМЕНТИ)

0

Narod.bg на прави пореден удар с разкритие за корупция! Сайтът се сдоби с документи, които уличават кмета на Ракитово Костадин Холянов в сериозна корупция и брутален конфликт на интереси.

Първият залп срещу управника на Ракитово даде на 17 юни Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), управлявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, която прие решения за образуване на две производства за конфликт на интереси след сезиране по публикации в медиите.

Сигналите са по репортаж на Нова телевизия за извършени нарушения на закона от кмета на Община Ракитово – Костадин Холянов.

През 2016 г. кметът сключва договор за доставка на горива и смазочни материали чрез „пряко договаряне без обявление“ с „Петро 2016“ ЕООД на стойност 360 000 лева без ДДС, като фирмата е създадена дни преди решението за възлагане на поръчката.

Управителят на „Петро 2016“ ЕООД Пламен Михайлов е подписал пълномощно на сина на кмета Щерян Костадинов Холянов за разпореждане с парите в сметката на фирмата (документ).

Синът на Холянов е и работодател на Михайлов, а горивото, което „Петро 2016“ ЕООД ще доставя на Община Ракитово, се съхранява в резервоар на бензиностанция, собственост на кметския син.

Отделно от това кметът Холянов сключва договори за дърводобив и дървопреработване с фирми на своите синове.

Narod.bg обаче се сдоби с документи, които показват още редица нарушения на фирмата, свързана с кмета на Ракитово. Подобни публикации

Например, в счетоводния баланс и отчета за приходите и разходите за 2015-а сумата на актива се увеличава на 2 404 000 лева в стойността на пасива, като източниците на средствата за активи се забелязва нарастване на текущата печалба на 1 846 000 лева. В отчета за приходи и разходи разходите за суровини и материали са посочени на стойност 347 000 лева, от тях за външни услуги 116 000 лева.

Разходът за персонал е в размер на 10 000 лева, което отговаря на един човек в средногодишен план (документ).

Съпоставени с разходите, приходите са в размер на 1 099 000 лева от продажба на продукция и стоки и други приходи в размер на 1 777 000 лева – общо приходи от оперативната дейност 2 876 000 лева.

Прави впечатление в отчета в графа „други разходи”, че балансовата стойност на продадените активи от 659 000 лева, събрани с продадените активи от предходния период – 263 000 лева, показват, че на практика фирмата е продавала активи, с които никога не е разполагала.

Отделно от това кметската фирма е платила за данъци едва 8000 лева, което не съответства на декларираната печалба от 1 854 000 лева (документ).

Това научихме от писмо на общинските съветници Георги Тупаров, Костадин Кадинов, Константин Кадинов и Стоян Трендафилов от 15 юни 2020-а, адресирано до шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Далаверите на кмета Костадин Холянов лъснаха и от сигнал на бившия кандидат-кмет на Ракитово Димитър Делиев, който на 20 януари 2020-а е изпратил всички уличаващи данни до Министерския съвет, Агенция за държавен финансов контрол, Сметната палата и прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече