Тревожно! Девет жени вече за загубили живота си по време на двумесечната изолацията

0

По време на двумесечната извънредна ситуация у нас заради коронавируса случаите на домашно насилие са се увеличили с 12%, а девет жени са загубили живота си. Последният случай е на 41-годишна жена, пребита от приятеля си в Плевенско. По време на карантината други 8 жени също бяха убити от партньорите си.

Това На 25-ти май последната жертва е приета в болница в Плевен. По данни на МВР скандалът между двамата е породен от ревност и започва след купон в село Рибен, предаде БТВ.

На следващия ден майката на извършителя подава сигнал в полицията, че синът ѝ е пребил приятелката си. Жената е намерена в безсъзнание. Откарана е в болница в кома с изключително тежки травми. Приятелят ѝ e задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство за нанасянае на тежка телесна повреда. Пробите показват, че е употребил алкохол и наркотици. Той е  криминално проявен и „много добре познат на полицията“, казаха от РУ-Плевен.

Последните данни показват, че от избухването на епидемията от коронавирус насилието срещу жени и деца, особено домашното, се е увеличило. Във Франция се наблюдава нарастване с 30% на случаите на подадени сигнали за домашно насилие от влизането в сила на мерките за изолация. В Кипър телефонните повиквания към подобна гореща линия са били с 30% повече, а в Белгия с цели 70%, допълва тя.

В Белгия, Франция и Испания бяха проведени кампании за повишаване на осведомеността, популяризиращи механизми за предупреждение, които дават възможност на жените да търсят помощ в аптеките. Предоставени са хотели и празни сгради, като алтернатива на центрове за подслон. В България омбудсманът Дияна Ковачева предлага промени в Наказателния кодекс и търси подкрепа от правосъдното министерство. Промяната се състои в премахването на системния характер на наказанието при домашно насилие. Актът да се наказва от първия път, а не чак след три последователно регистрирани опита. Според мен би трябвало да се приеме тази промяна, защото убийство може да стане и от първия път. Защото сега домашното насилие не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече