Отложиха делото за дискриминация срещу Андрей Слабаков

0

Върховният административен съд (ВАС) отложи делото за дискриминация срещу известния с участията си в риалити шоупрограми български режисьор Андрей Слабаков.

Делото бе заведено от ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев за хомофобско изказване на Слабаков в ефира на Нова телевизия през 2011 г.

Поводът за жалбата са скандалните изказвания на Слабаков в ефира на телевизионното предаване „На инат“, излъчено по „Нова телевизия“ на 28.04.2011 г. В рамките на интервюто, попитан от водещия — анимираното 3D магаре Марк О’Селски — за негово сравнение от интервю пред друга медия, Слабаков заявява, че „гейовете са много по-вредни [от тютюнопушенето]”.

В подкрепа на тезата си режисьорът заявява:

„[…] разпространението на СПИН не е само заради наркоманите, което, както знаеме в некой държави е разрешено човек да се занимава с наркомания, но цигарите са много вредни… А освен това, да оставиме, че те разпространяват СПИН масово, тъй като не всички гейове са само хомосексуални, някой са и би-. Това не работи в интерес на обществото”.

По-нататък режисьорът споделя, че при свое посещение в Италия е получил покана да гостува на няколко гей сватби, но „слава Богу” не отишъл на нито една.

Слабаков бе оправдан от Комисията за защита от дискриминация (КЗД), но Административен съд София-град отмени решението ѝ и го върна за преразглеждане. Сега от Нова телевизия обжалват това решение. Вчера пред агенция Фокус Слабаков заяви:

„Утре в 14.00 ч. имам дело във Върховния административен съд, заведено от гейове, че ги дискриминирам. Те се чувстват дискриминирани, защото в някакво предаване съм казал, че гейовете са по-опасни от тютюнопушенето във връзка със забраната за пушене, защото всички казват колко е опасно. Един от основните доводи е това, че аз като популярна личност, според тях, нямам право да говоря истината, защото така съм щял да влияя на общественото мнение и това било в ущърб на група хора, т.е. ако това го каже някой друг, няма да има никакъв проблем”.

Режисьорът и страстен пушач изрази и готовност да иде в затвора:

„Ако случайно ме осъдят и искат да ме глобят, аз ще държа ефективно да издържа присъдата си — да я заменят с ефективна, а не глоба. Нямам намерение да им давам пари”, каза Слабаков. По негови думи 75% от болните от СПИН в света са хомосексуалисти от мъжки пол. „После има двайсет и няколко процента наркомани, от които 90% са също хомосексуалисти. Т.е. това заболяване е изключително страшно. Това не го измислям аз”, каза той, като допълни, че всеки може да провери това в Интернет.

От GamaNews проверихме тази информация. Актуално изследване показва, че тютюнопушенето е по-смъртоносно от ХИВ-инфекцията въобще. По данни от сайта на Министерство на здравеопазването пък се оказва, че мъжете, които правят секс с мъже (МСМ)*, съставляват 35,6% от живеещите с ХИВ в България за миналата година.

„Напълно уважавам усилията на г-н Слабаков във връзка със свободата на пушещите, с уговорката, че това е доказано вредна практика, но изказванията, които той прави, оставят впечатление у масовата аудитория, че контактите с гей хора са опасни”. Това каза пред Агенция „Фокус” жалбоподателят Радослав Стоянов.

„Той очевидно говори, без никакво чувство за отговорност за вредите, които, като публична личност, може да нанесе на една общност. Това е поводът за нашето дело”, обясни Стоянов. „Представете си как изказването му ще бъде прието от една майка, чийто син вчера ѝ е разкрил, че е гей. Тя ще повярва на авторитета от екрана, който ѝ казва нещо, което не е вярно за сина ѝ”.

„Андрей Слабаков твърди в своето изказване, че ние сме завели дело срещу него заради това, че е казвал истината. Това съвсем не е така. През 2011 г. в национален ефир в прайм тайма той заяви, че гейовете са по-опасни от тютюнопушенето, тъй като сеят СПИН масово. Аз и колегата правозащитник Добромир Добрев заведохме дело срещу г-н Слабаков по Закона за защита от дискриминация за тормоз, както е формулиран в закона — създаване на обидна, застрашителна или враждебна среда. Ако г-н Слабаков си е направил труда да прочете нашето становище пред съда, щеше да знае, че основният начин за разпространение на ХИВ е хетеросексуалният полов контакт”, каза Радослав Стоянов. Той посочи, че според данни на Световната здравна организация мъжете, които правят секс с мъже, са високо рискова група за инфектиране с ХИВ/СПИН. „Това означава не, че те са високо рискови за останалите хора около себе си, а че те са група, която е диспропорционално засегната от инфекцията. Това са съвсем различни неща”.

Пред агенция БЛИЦ другият жалбоподател по делото, Добромир Добрев, заяви:

„Андрей Слабаков като личност не искам да коментирам. Харесвам като актриса съпругата му, както и баща му. Самият Слабаков не познавам и нямам нищо против него. Против съм обаче публичните му изяви във връзка с твърдението, че „гейовете са по-вредни от пушачите, тъй като разпространяват СПИН масово”. Изявленията му целят напрежение и омраза между социалните групи и кара хората с различна ориентация да се крият”, коментира тезата си Добромир Добрев.

Той смята още, че Слабаков добре знае, че Върховният административен съд не раздава присъди, така че няма да бъде осъден ефективно, както говори в публичното пространство. Най-много щял да получи символична глоба, а може и да му бъде определена още по-лека административна санкция — да се въздържа от подобни изявления срещу лица с различна ориентация.

Освен Законът за защита от дискриминация, според активистите и нарушен и Законът за радиото и телевизията. В становището си до ВАС те пишат:

„Законът за радио и телевизия (ЗРТ) в чл. 10, ал. 1, т. 5 задължава доставчиците на медийни услуги да не допускат предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите. Според нас цитираното по-горе предаване в частта, която сме посочили в жалбата до КЗД, нарушава ЗРТ. То оклеветява и унижава нехетеросексуалните лица, представя едностранчиво и манипулативно гледната точка на публична личност, чиято популярност е съществен фактор в определянето на влиянието на тази личност върху общественото мнение. Разчитайки на своята лесна разпознаваемост, г-н Слабаков отправя манипулативни и хомофобни послания, които създават обидна и застрашителна среда, стигматизират ЛГБТ хората, както и лицата, живеещи с ХИВ/СПИН. Затова сезирахме и Съвета за електронни медии през м. май 2011 г., но от там отговориха, че съгласно чл. 11, ал. 1 от ЗРТ „всяко мнение може да бъде изразявано свободно в медийните услуги” и е извън сферата на компетенция на надзорниците дали се касае за хомофобска враждебна реч. […]
Считаме, че изказванията не само са противоправни и дезинформират телевизионната аудитория, но и насаждат стереотипи спрямо ЛГБТ хората и лицата у нас, живеещи с ХИВ/СПИН, които биват дамгосвани като опасни, смъртоносни, при това само в услуга на една демагогска, популистка аналогия, целяща да оправдае една всякога вредна за здравето практика – тютюнопушенето.“

Активистите Стоянов и Добрев имат редица спечелени дела срещу нарушители на Закона за защита от дискриминация пред КЗД и ВАС, в това число две присъди срещу вестник „Уикенд” и една срещу „Галерия”, потвърдена от Върховния административен съд присъда на злополучния бивш националистически лидер Боян Станков-Расате, решения срещу няколко онлайн медии, както и две паметни решения на ВАС срещу общинския съвет в Пазарджик, за скандалната им забрана за свободно изразяване на „сексуална и друга ориентация на обществени места” на територията на общината, което застрашава фундаменталното човешко право на свободно събиране и сдружаване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече