КЗД глоби Андрей Слабаков с 300 лв. за хомофобски тормоз и подбуждане към дискриминация

КЗД глоби Андрей Слабаков с 300 лв. за хомофобски тормоз и подбуждане към дискриминация

Продуцентите на „София ден и нощ“ и „Съдби на кръстопът“ също са наказани с имуществена санкция в размер на 300 лв.

Режисьорът Андрей Слабаков, известен с участието си в множеството телевизионни шоупрограми и активизма си срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, бе глобен от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) с 300 лв. за нарушение на антидискриминационния закон.

Основание за делото срещу режисьора е изказването му в предаването „На инат“ по „Нова телевизия“ през април 2011 г., с което, за да защити тютюнопушенето на обществени места, Слабаков заяви, че гей мъжете са „много по-вредни“ от тютюнопушенето, защото „разпространяват СПИН масово“.

Това е трето произнасяне на КЗД по случая. След като първия път КЗД не установи дискриминация, решението беше отменено от Административен съд София-град, а отмяната – потвърдена от Върховния административен съд. Въпреки това КЗД втори път се произнесе, че Слабаков не е осъществил дискриминация, което наложи съдът да прогласи решението за нищожно и даде на КЗД указания по тълкуването и прилагането на закона. С новото си, трето решение, КЗД установява, че Слабаков е извършил две нарушения на Закона за защита от дискриминация – на забраната за тормоз, и на забраната за подбуждане към дискриминация.

„Случаят беше разглеждан от два персонални състава на КЗД“, коментира Радослав Стоянов – ЛГБТИ активист и жалбоподател по делото срещу Слабаков. „Голяма част от членовете на съставите на КЗД, които разглеждаха преписката, поддържаха, че дискриминация нямало, защото предаването било хумористично. Това не може да е така. Хуморът може да предизвиква и осмива предразсъдъците и дискриминационните стереотипи, но може и да ги възпроизвежда. В случая е очевидно, че Слабаков не осмива тезата, че гей мъжете са вредни, а я ползва като аргумент, за да обясни защо според него тютюнопушенето не бива да се забранява. В основата е посланието, че гей мъжете са вредни, защото разпространявали масово болести предавани по полов път. Това обаче е изопачено – не сексуалната ориентация определя дали някой е изложен на по-висок риск от инфектиране с ХИВ, а рисковото му сексуално поведение. Основният начин за разпространение на ХИВ днес е необезопасеният сексуален контакт. Изявленията му хвърлят и ужасна стигма върху хората, които живеят с ХИВ“.

Ответник по делото пред КЗД беше и продуцентът на вече сваленото от екран предаване „На инат“ – „Идалго Прадакшънс България“. Днес компанията продуцира предавания като „София ден и нощ“ и „Съдби на кръстопът“. Причината продуцентите да са посочени като ответници по делото е, че в предаването от 2011 г. темата бе повдигната от водещия – анимираното магаре Марк О’Селски, озвучено от глас зад кадър. В отговор на изявленията на госта си, водещият се обърна към Слабаков и по повод посещението му в една от най-големите гей дискотеки в Италия, като го попита: „С гръб към стената ли беше или постоянно се оглеждаше и държеше сапуна на връвчица?“. КЗД установява, че с бездействието си по отношение на изказванията на Андлей Слабаков продуцентите на предаването също са извършили дискриминация.

„Когато някой секретира сексизъм, хомофобия, расизъм или религиозна омраза в наше присъствие, а ние си мълчим или подмятаме шеги, това несъмнено ни прави съучастници“, коментира Стоянов. „Това, че насилието идва под вербална форма, не означава, че сме по-малко отговорни, отколкото ако някой упражняваше физическо насилие, а ние сме наблюдавали безучастно. У нас много често може да се чуе мантрата, че българите са много толерантни. „Толеранс“ обаче означава да търпиш нещо, а не да го разбираш или приемаш. Това, че бягаме от неудобни теми или казваме „Аз нямам нищо против, но…“ не ни прави толерантни. В ежедневието си масово отказваме да се интересуваме от гласа и преживяванията на хората, които са от някакво малцинство, а още по-рядко ги защитаваме, когато виждаме и чуваме, че са нападани. Отказваме да се поставяме на тяхно място, да общуваме с тях и да се опитаме да разберем какво ги наранява и защо. Докато това продължава, няма да бъдем успешни като общество“, заяви още той.

Андрей Слабаков днес продължава да е едно от популярните лица в „Нова телевизия“.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.