Филипинска кандидат-сенаторка: еднополовите връзки са забранени в исляма, но уважавам правата им

Филипинска кандидат-сенаторка: еднополовите връзки са забранени в исляма, но уважавам правата им

Мюсюлмани и духовници атакуваха с остри нападки високопоставена филипинска държавна служителка с ранг на заместник-министър заради нейно изказване в защита на еднополовите двойки.

Нариман „Ина“ Амболодто – помощник секретар по мюсюлмаските въпроси в правителството на президента Бенигно Акуино ІІІ – направи изказване в отговор на скандала с филипинския сенатор и световноизвестен боксьор Мани Пакиао по-рано тази година. Gama News припомня, че през февруари Пакиао заяви, че еднополовите двойки са „по-зле от животните“, тъй като животните „правят разлика между мъжко и женско“. Заради това той изгуби договора си с „Найки“.

В изказването си Амболодто заяви: „Уважавам еднополовите връзки и гражданските им права на задължения и собственост. Въпрос е на свободен избор. Еднополовате връзки са забранени в исляма, но аз уважавам техните права“. Изказването на Амболодто бе разпространено от филипинския новинарски сайт NewsDesk.

Амболодто е мюсюлманка с католическо образование. Тя е преподавател в Института по Ислямски науки при Филипинския университет.

„Дори Ислямът да учи, че мъжът е за жена и че жената е за мъжа, трябва да признаем и да уважаваме еднополовите връзки“, заявява още Амболодто. Тя също така посочва, че е наясно с позициите по този въпрос на религиозните институции в исляма и католицизма.

Амболодто изтъква, че това, което правителството може да направи по тези въпроси, е да „приеме закон, който урежда правото на двойката да бъде заедно като двойка, и да защити правата на всяко лице, включително правото на собственост“.

Амболодто, която е член на Либералната партия, се кандидатира за сенатор и множество коментиращи в социалните мрежи вече заявяват, че няма да я подкрепят при следващите избори.

Тя подчерта, че не се застъпва за еднополовите бракове: „Това, което искам, е правителството да предостави защита на тези, които живеят във връзка – техните права и тяхното благоденствие. Правителството не може да остава сляпо за това“.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.