Италианският сенат прие окастрен законопроект за еднополовите граждански съюзи

Италианският сенат прие окастрен законопроект за еднополовите граждански съюзи

Осиновяването на доведено дете отпадна от финалния текст.

Днес Италия направи първа крачка към узаконяването на семействата на еднополови двойки чрез така наречените граждански съюзи. Това съобщи британското издание Guardian. Победата идва въпреки силната опозиция на католическата църква.

Превърне ли се този законопроект в закон, в Западна Европа няма да остане нито една по-голяма държава, която да не е признала юридически семействата на еднополови двойки — било то чрез граждански съюзи, било то чрез брак.

Огромната подкрепа за законопроекта в сената — 173 гласа за, срещу 71 против — бързо доби горчив привкус, след като стана ясно, че за да спечелят подкрепа, сенаторите са премахнали текстовете някои текстове.

Премиерът на Италия, Матео Ренци, нарече приемането на законопроекта „историческо“ часове преди гласуването. Ако гласуването се бе провалило, щеше да се наложи той да подаде оставка. Проектът тепърва трябва да премине и през долната камара на парламента, но по-тежката от двете битки вече е спечелена.

Законът ще позволи еднополовите и разнополовите двойки да сключват гражданско партньорство, което ще им даде права като на сключилите брак двойки. От закона обаче отпадна текст, който дава на небиологичния родител на дете частични родителски права. Това бе договорено през седмицата между Демократическата партия на Ренци и коалиционните му партньори от Новата център-десница.

„Отново не са уредени проблемите на децата, които имат нужда от определени закони и закрила“, заяви Флавио Романи, президент на италианската неправителствена организация Arcigay. „Законът, който ще бъде приет, е лишен от същината си“.

Анджелино Алфано, лидер на Новата център-десница, приветства решението да не се предоставя на партньорите в еднополови двойки правото да осиновят доведено дете от партньора си. „Предотвратихме революция, която е против природата“, заяви той.

През юли 2015 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург се произнесе по жалба срещу Италия, като постанови, че тя трябва да предостави защита в своята правна система на семействата на еднополови двойки. Българската държава, като страна по Европейската конвенция за правата на човека, не е обвързана с изпълнението на това решение, но при евентуално дело срещу нея при същите факти Съдът би намерил нарушение на Конвенцията.

Над 40 държави в света вече са узаконили семействата на еднополови двойки под някаква форма — брак или друга. България е сред държавите, които не са узаконили тези семейства.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.