Португалският парламент отхвърли президентско вето върху законопроект за осиновяване от еднополови двойки

Португалският парламент отхвърли президентско вето върху законопроект за осиновяване от еднополови двойки

Близо 60 процента от депутатите в доминирания от левицата парламент потвърдиха, че законопроектът трябва да се приеме такъв, какъвто е.

В края на миналата седмица португалският парламент отхвърли президентското вето върху законопроект, който узаконява осиновяването от еднополови двойки. Сега президентът Анибал Кавако Силва има срок до четвъртък, за да положи подпис под проекта, превръщайки го в закон.

Законопроектът премина през гласуване в пленарна зала за втори път миналата сряда, като бе приет с 137 гласа от 230 възможни.

Доминираният от левицата парламент прие закона миналия ноември, но миналия месец президентът Силва, издигнат от либерално-консервативна партия, упражни правото си на вето.

„Важно е такава голяма промяна по чувствителна социална тема да не влиза в сила без широк обществен дебат“, заяви тогава президентът.

Кавако Силва поиска от депутатите да се замислят първо за „най-добрият интерес на децата“ и тогава за „равенството между разнополови и еднополови двойки“. Той обаче получи критики от ЛГБТ активисти и депутати, че налага консервативната си кауза над общественото мнение.

Еднополовите бракове бяха узаконени в Португалия през 2010 г., но приетият тогава закон изрично забраняваше еднополови двойки да узаконяват дете заедно или на родител в такава двойка да осиновява законното дете на другия родител.

Португалия става тридесетата държава в света, която е узаконила осиновяването от еднополови двойки. От 28-те държави-членки на Европейския съюз, 13 са узаконили всяка форма на осиновяване от еднополови двойки, а други 4 само осиновяването на законното дете на партньор. В още три понастоящем съществуват законодателни инициативи за узаконяване на осиновяването на дете на партньор. България е една от осемте държави — наред с Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, — където никоя форма на осиновяването не е узаконено и не съществува законодателна инициатива в тази посока.

През последните три-четири десетилетия стотици хиляди, а може би и милиони деца по цял свят, са били отглеждани от еднополови двойки. През 2015 г. множество организации на специалисти в областта на социалните и поведенчески науки и медицината представиха пред върховния съд на САЩ пространно становище от 50 страници, коeто обобщава съвременното научно знание по въпросите на хомосексуалността, еднополовите семейства и отглежданите от тях деца. Съгласно становището, съвременната наука отхвърля хипотезата, че децата отглеждани от еднополови двойки се развиват по-неблагоприятно, в сравнение с децата отглеждани от разнополови двойки.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.