Папата и главата на Руската православна църква с общо изявление против еднополовите бракове

Папата и главата на Руската православна църква с общо изявление против еднополовите бракове

Еднополовите бракове бяха една от тридесетте точки в документа, който дава знак за воля за сближаване римокатолицизма и Руската православна църква.

На 12 февруари в Хавана се състоя историческа среща между главите на римокатолическата и на Руската православна църква — папа Франциск и руският патриарх Кирил. Двамата висши духовници проведоха двучасов частен разговор, а след това подписаха съвместна декларация пред журналисти.

Сред акцентите в съвместната декларация е призивът за прекратяване на гоненията на християните в Близкия Изток, Северна Африка и Азия, както и за взимането на мерки срещу оскверняването и унищожаването на християнски светини. Обръща внимание и на тенденцията на безогледно потребление в развитите държави, което стремително стопява ресурсите на нашата планета, също така и на неравното разпределение на земните блага, „което увеличава чувството за несправедливост, насаждано от системата на международните отношения“.

Две от тридесетте точки в общата декларацията са посветени и на темата за брака, разбиран от църквата единствено като „свят съюз между мъжа и жената“:

„Съжаляваме, че днес други форми на съжителство се полагат на същото ниво като традиционното семейство, а библейската концепция за бащинството и майчинството, разбирани като специални призвания на мъжа и жената в брака, е изместена в общественото съзнание“.

Друг акцент е поставен и върху „ограниченията върху религиозната свобода на християните“, които се сблъскват с „дискриминация“ в често „твърде секуларните общества“. Двойката призовава Европа да се придържа към „християнските си корени“.

През 2013 г. патриарх Кирил заклейми разрастващото се приемане на еднополовите бракове в Запада, разпознавайки в него знак за наближаващия апокалипсис. Руската православна църква бе и един от основните подкрепящи руското анти-гей законодателство.

Същото прави и папа Франциск вече много пъти от избирането му за глава на католиците по света насам. Най-новата му изява в този дух бе преди месец, в контекста на дебатите в Италия по въвеждането на граждански партньорства в италианското законодателство, което ще позволи узаконяването на семействата на еднополовите двойки. Тогава Франциск заяви: „Не може по никой начин да се бъркат семейството, което Господ иска, и който и да е друг вид съюз“. Той заяви, че възпроизводството е централна характеристика брака според „Божия план“, намеквайки, че еднополовите двойки не могат да имат биологично общо дете и поради това не са част от „Божия план“.

На разговора между папа Франциск и патриарх Кирил присъстваха още, от римокатолическа страна – кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единството между християните, а от страна на Руската православна църква – Волокаламският митрополит Иларион, председател на отдела за Външноцърковни връзки към Московската патриаршия.

Декларацията, подписана от двамата, изглежда да е знак за сближаване и някои дори я тълкуват като ентусиазъм по икуменизма — движението за обединение на християнските деноминации и църкви по света. Това бе първата среща в историята между папа и руски патриарх от Великата схизма, разделила християнската църква на Римокатолицизъм и Източно православие през 1054 г. насам.

Първата среща между папа и патриарх след схизмата е тази между Павел VІ и Константинополския патрирах Афинагор през 1964 г. на втория Ватикански събор. През 2002 г. покойният папа Йоан Павел ІІ направи историческо посещение в София, по време на което се срещна с тогавашния български патриарх Максим.

Патриарх Кирил, който оглавява Руската православна църква от 2009 г., винаги е бил близък до Кремъл и негов верен поддръжник, както по съветско време, така и при управлението на Владимир Путин.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.