Столична община: Подкрепяме Седмицата на брака, но не осъждаме никого

Столична община: Подкрепяме Седмицата на брака, но не осъждаме никого

От пресцентъра на общината нямат информация за предишни кампании на организатора на Седмицата на брака, насочени против брачното равенство на разнополовите и еднополовите двойки.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова действително подкрепя кампанията Седмица на брака, но няма планирана дата за бракосъчетаване на двойка, тъй като все още не се е появила желаеща такава. Това отговориха от пресцентъра на Столична община на запитване на Gama News.

Припомняме, че миналия уикенд „Асоциация „Общество и ценности“ – организация, която от години се противопоставя на узаконяването на семействата на еднополови двойки и популяризира терапия за „лекуване“ на гей хора – оповести, че столичният кмет ще подкрепи инициативата им Седмица на брака, като бракосъчетае тържествено двойка мъж и жена.

Организаторите на кампанията, която тази година се провежда от 7 до 14 февруари, обясняват в уебсайта си, че Седмицата на брака има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и „традиционните семейни ценности“, както и за да „празнува здравия брак — съюзът между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си, с цел, но не само, да създадат и отгледат потомство“.

От общината заявиха, че не виждат проблем с изключващата еднополовите двойки и бездетните семейства дефиниция на семейството и брака, използвана в кампанията, тъй като по българското законодателство законен бил действително само бракът между мъж и жена. Освен това на тях не им е известно дали в България въобще има бракувани еднополови двойки.

Въпреки това от пресцентъра уточниха, че не осъждат никого, тъй като „и едните и другите имат право на избор“, както и защото „природата е избрала кой какъв да бъде“.

„По принцип няма нищо лошо в кампания, която подкрепя брака, но държавата и в частност общината следва да подкрепят всички свои граждани, включително тези, които са лишени от правото да сключват брак в България – еднополовите двойки. Тази кампания, която се подкрепя от общината, автоматично изключва тези двойки по начина, по който е замислена“. Това заяви за Gama News Венета Лимберова, юрист и ЛГБТИ активистка.

„Има немалко еднополови двойки, които имат желание да сключат брак, но нямат законовата възможност да направят това“, допълни тя. „Част от тази група от хора сключват бракове извън България. Когато се връщат тук обаче се сблъскват с не малко пречки на административно ниво – снабдяване с документи от общините по повод на техния граждански статус. В тази връзка, смятам, че е редно госпожа Фандъкова, наред с подкрепата си за гражданите, които имат привилегията да сключват брак, да изрази подкрепата си и към тази част от данъкоплатците, на които тази услуга не само им се отказва в България, но им се и пречи да я осъществят зад граница“.

Други публични личности, подкрепили кампанията Седмица на брака, бяха семействата на Магърдич и Кремена Халваджиян и на актьора от „Под прикритие“ Ивайло Захариев и съпругата му Миряна.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.