Фандъкова, семейство Халваджиян и актьорът Ивайло Захариев подкрепиха хомофобска кампания на анти-гей организация

Фандъкова, семейство Халваджиян и актьорът Ивайло Захариев подкрепиха хомофобска кампания на анти-гей организация

Като кмет на столицата вече трети мандат, Фандъкова нито веднъж не е подкрепяла публично София Прайд.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще бракосъчетае двойка по повод Седмицата на брака — кампания, организирана от анти-гей организацията „Асоциация „Общество и ценности“. Това съобщиха от самата организация в специалния уебсайт на иницативата.

Според организаторите, тази инициатива се провежда у нас за пета поредна година. Този път това ще стане от 7 до 14 февруари, когато се отбелязва празникът Свети Валентин, станал популярен като Ден на влюбените. От „Асоциация „Общество и ценности“ обясняват, че Седмицата на брака има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и „традиционните семейни ценности“ — ключово понятие, използвано от американската консервативна десница.

Инициативата включва провеждане на редица мероприятия с цел „разясняване ползите от брака и оказване подкрепа на двойки по пътя им към създаване на успешна връзка“, както и за да „празнува здравия брак — съюзът между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си, с цел, но не само, да създадат и отгледат потомство“.

Според организаторите Фандъкова е поела ангажимент да бракосъчетае една от двойките, които по време на инициативата ще сключат брак в столицата. Gama News припомня, че откакто заема поста на кмет през 2009 г., тя нито веднъж не е подкрепила публично и не е удостоявала с присъствието си нито София Прайд — ежегодното шествие за равноправие на нехетеросексуалните, транс* и интерполовите хора, нито някое от съпътстващите го културни събития — София Прайд Филм фест и София Прайд Арт седмица.

Йорданка Фандъкова, издигната за поста на кмет на София от дясноцентристката партия ГЕРБ, е първата жена, заемала този пост.

Седмицата на брака бе подкрепена и от други публични личности — семействата на Магърдич и Кремена Халваджиян и на актьора от „Под прикритие“ Ивайло Захариев и съпругата му Миряна.

 

Захариев, който през последните месеци разрасна популярността си с подкрепата си за съдебната реформа у нас, не за първи път застава зад открито хомофобски позиции. През януари 2014 г. той сподели Фейсбук публикация на „Асоциация „Общество и ценности“, с която организацията призовава за изпращане на писма до българските евродепутати с искане да гласуват против доклад на евродепутатката Улрике Луначек. С този доклад на Луначек, който в крайна сметка бе подкрепен от мнозинство в европарламента, се иска приемане на европейска пътна карта срещу хомофобията и трансфобията. Над споделената публикация Захариев написа:

„В защита на семейството, като най-естествената институция в света. Християнското семейство е съставено от един мъж и една жена. То е създадено не от църквата и не от държавата, а от самия Господ Бог. Християнското семейство в България е заплашено от гей-лобито в ЕС. Да го защитим“.

В навечерието на седмия София Прайд през юни 2014 г. Захариев сподели във Фесйбук профила си статия от блога на съпругата си, която твърди, че хомосексуалността се причинява от насилие и е лечимо състояние. Под поста на съпруга си Миряна Захариева написа:

„Нямам против хората да парадират, да се целуват по улиците, щом избират да го правят. Притесняват ме социално-политическите последствия от възприемането на хомоксуалността за естествена (вродена) и най-вече опасността от нарушаване правата на децата. Все още чета по темата, но съм убедена, че гей браковете засягат несправедливо децата. […] Ако едно изоставено дете може да бъде осиновено от хетеросексуална двойка, то е нарушаване на неговите права да бъде настанено в еднополова такава“.

През 2014 г. като кандидат за депутат в Европейския парламент, настоящата министърка на образованието Меглена Кунева също бе сред тези, подкрепили декларация на „Асоциация „Общество и ценности“ за „семейството, основано на брачния съюз между един мъж и една жена“.

„Асоциация „Общество и ценности“ е гражданско сдружение, което през 2008 г. се противопостави на проекта за нов Семеен кодекс, тъй като включваше за първи път в българското право уредба на небрачните семейства чрез института на т.нар. фактическо съжителство, което в чужди законодателства е известно като гражданско партньорство или регистрирано партньорство. Така разнополовите двойки, които живеят на „семейни начала“, трябваше да получат възможност да узаконят семейството си под форма, различна от брака. От „Асоциация „Общество и ценности“ атакуваха тези текстове от закона, тъй като според тях това щяло да узакони полигамията, кръвосмешението, щяло да подкопае брака като институция и на последно място, но не по важност — щяло да отвори вратата за узаконяване на семействата на еднополови двойки. Тогава ЛГБТ активисти също се възпротивиха на текстовете от закона, именно защото не дават възможност на еднополовите двойки да узаконят семействата си. В крайна сметка депутатите удовлетвориха исканията на „Асоциация „Общество и ценности“ и изцяло премахнаха фактическото съжителство от закона.

През годините от организацията продължиха да действат като застъпник за анти-гей инициативи и каузи, като разпространяват материали, в които се твърди, че хомосексуалността е лечима болест; че хирургическата промяна на телесния пол е опасна практика, популяризирана от свързаното, според тях, с педофилията „транссексуалното движение“; че ЛГБТИ активистите не се застъпват за равноправие, а за специални права; че осиновяването на деца от самотни родители или еднополови двойки е „злоупотреба“ с децата; че София Прайд „натрапва хомосексуалното поведение и начин на живот на децата ни като безобидно и модерно“; че чуждестранните дипломатически мисии, които подкрепят прайда нарушават международното право; и др.

Сред другите неща, срещу които се борят от организацията, са сурогатното майчинство, евтаназията, порнографията и легализирането на проституцията и марихуаната.

„Асоциация „Общество и ценности“ не е юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза, по смисъла на българското законодателство. Поради това и финансирането му е непрозрачно. Според уебсайта на организацията обаче, тя е член на Световния конгрес на семействата — базирана САЩ неправителствена коалиция от организации, които подкрепят ценностите на християнската десница на международно ниво. Организацията е богато финансиран международен опонент на ЛГБТИ равноправието и еднополовите бракове, порнографията и абортите и поддържа, че обществото трябва да бъде построено върху „доброволния съюз на мъж и жена, встъпили в доживотния завет на брака“. Тя обединява десетки, а може би и стотици католически и евангелистки организации и църкви от цял свят.

В кампанията си срещу доклада на Луначек пък от „Асоциация „Общество и ценности“ действаха в координация с базираната в Брюксел European Dignity Watch — основана през 2010 г. непрозрачна лобистка група, за която през 2012 г. EU Observer писа, че има годишен бюджет от € 80 816 в анонимни дарения. Сайтът съобщава за връзките между тази лобистка група и американски нео-консервативни мозъчни тръстове. Според ЛГБТ активисти, цитирани от изданието, американски християнски консервативни групи прикрито финансират подобни задморски организации, за да се противопоставят на абортите, ЛГБТИ равноправието и други традиционни „врагове“ на християнската консервативна десница.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

1 Comment

  1. Безмозъчна нация, изигнала тъпанара ББ в култ, Д. Пееф като кумир, и Брис Дали като еталoн за подражание… това е

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.