Мнозинството германци подкрепят еднополовите бракове

Мнозинството германци подкрепят еднополовите бракове

Ангела Меркел може и да не подкрепя идеята за узаконяване на еднополовите бракове, но мнозинството от гласоподавателите не са съгласни с нея.

Това показват резултатите от национално представително проучване, проведено от германското подразделение на международната компания за пазарни проучвания YouGov. Съгласно проучването, 68 процента от германците подкрепят това на еднополовите двойки да се даде право да сключват брак. Тези, които напълно отхвърлят тази идея, са 24 процента.

Данните са от интервюта на 1338 германци, проведени от 22 до 26 януари 2016 г.

Разбор по политически възгледи на участниците в проучването показва, че най-много поддръжници на еднополовите бракове има сред привържениците на партията на Зелените — 87 процента. Второто място с равните 79 процента подкрепа си делят левите Германска социалдемократическа партия и Левицата (Die Linke). Дори гласуващите за дясно-центристкия Християндемократически съюз на Ангела Меркел обаче преобладаващо подкрепят узаконяването на еднополовите бракове — 61 процента твърдо за, срещу 31 процента твърдо против.

От узаконяването на гражданските съюзи (небрачна форма на узаконяване на семейството) през 2001 г. в Германия, зелената партия е водеща в дискусиите за брачното равенство в страната. Миналата година канцлерът Ангела Меркел влезе в новинарските заглавия с изявлението, че еднополовите двойки не трябва да наричат съюзите си „брак“.

Интересни са данните и сред изповядващите християнската религия. При тях подкрепата е 68 срещу 25 процента при католиците и 67 срещу 26 процента при евангелистите.

Преди две седмици евангелистката църква на Рейнланд стана втората евангелистка църква в Германия, която обяви, че ще венчава еднополови двойки от своите енориаши.

„Гражданите са готови, госпожо Меркел, за правото на брак на хомосексуалните двойки. Две трети от Германия казват: Можем да го направим! Искаме го!“. Това написа откритият гей политик Фолкер Бек на стената си в социалната мрежа „Фейсбук“.

По информация на Gay Star News, след натиск от зелените върху правителството, на 18 февруари се очаква да започнат дебати по узаконяването на еднополовите бракове в Бундестага.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.