Десетки хиляди в цяла Италия протестираха с искане за узаконяване на еднополовите семейства

Десетки хиляди в цяла Италия протестираха с искане за узаконяване на еднополовите семейства

Законодателите дебатират по въпроса след решение на Европейския съд по правата на човека.

Десетки хиляди са демонстриралите през отминалия уикенд по улиците на много италиански градове с искания за узаконяване на еднополовите бракове. Това предаде Би Би Си.

Протестите се случват в навечерието на дебатите в парламента, които предстоят тази седмица. Противниците на узаконяването в предимно католическата държава ще проведат своя демонстрация идната събота.

Италия е единствената голяма западноевропейска държава, която не е узаконила семействата на еднополови двойки под никаква форма. Миналата година Европейският съд по правата на човека установи в свое решение, че италианската държава е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, като не е предоставила никаква възможност на еднополовите двойки да узаконят семействата си.

Протестиращите по италианските улици заявиха, че еднополовите двойки трябва да могат да узаконят семействата си, в това число и родителските права.

„Те са тук. Те съществуват, част са от нашите семейства и е несправедливо да нямат същите права, които имат другите италиански деца“, заяви пред Асошиейтед прес Марко Пиеро, който заедно с партньора си отглеждат две деца.

Пред медиите Пиеро заяви още, че с партньора си са сключили брак в САЩ, но италианската държава не признала последиците от брака, поради което сега само неговият партньор е законен родител на децата.

Премиерът Матео Ренци отдавна обещава да внесе законопроект за гражданските съюзи и сега, когато това е факт, парламентът трябва да го разгледа в четвъртък.

Макар че няколко общини в страната вече провеждат граждански церемонии за еднополови двойки, конституцията забранява еднополовите бракове, поради което признаваните правни последици от тези съюзи са силно ограничени.

Католически сенатори от управляващата Демократическа партия на страната предложиха промени в представения от премиера Ренци законопроект, според които еднополовите двойки ще трябва да доказват, че ако имат деца, те не са заченати от сурогатна майка в чужбина. Ако не успеят да представят такива доказателства, на небиологичния родител на детето ще бъде забранено да го осинови, а двамата родители могат да бъдат осъдени на до една година затвор и глоба до един милион евро. Съдия ще има възможност също така да изпраща детето в приемно семейство или за осиновяване.

Според ЛГБТИ активистите тези промени едва ли ще бъдат приети, но се предлагат, за да опорочат дебата и да саботират законопроекта.

Дебат по този въпрос у нас беше повдигнат в обществото през 2008 г., когато се обсъждаше проектът за нов Семеен кодекс. Той предвиждаше узаконяването на съжителстващите на семейни начала двойки с различен пол под формата на т.нар. фактическо съпружеско съжителство. Срещу призивите на активисти от гей-лесбийската общност законопроектът да узакони фактическото съжителство на еднополовите двойки се изправиха както неоконсервативни неправителствени организации, религиозни институции и крайни националисти, така и политици. В крайна сметка текстовете, които узаконяват фактическото съжителство на разнополовите двойки, отпаднаха от финалния вариант на новия и сега действащ Семеен кодекс.

България не признава никакви права и задължения на партньорите в еднополова двойка. Сред тях са възможността за свиждане, родителски права, имуществена общност, определени видове отпуск, вдовишка пенсия, помощи, обезщетения при смърт на партньор, защита от домашно насилие, данъчни облекчения.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.