Руската Дума не придвижи законопроекта за забрана на изразяването на „нетрадиционни сексуални отношения“

Руската Дума не придвижи законопроекта за забрана на изразяването на „нетрадиционни сексуални отношения“

Според партията на Путин новата законодателна инициатива дублира постигнатото от тях и е излишна.

Комисия в руската държавна Дума блокира законопроекта, който щеше да постави извън закона публичната демонстрация на чувства на еднополови двойки. Идеята за промени в Кодекса на Руската федерация за административни правонарушения беше на депутатите Иван Никитчук и Николай Арефиев от Комунистическата партия на Руската федерация.

Съгласно проекта на двамата народни представители, хората, които публично изразяват „нетрадиционни сексуални отношения“, трябваше да бъдат глобявани с от 4000 (близо 95 лв.) до 5000 рубли (почти 120 лв.) глоба, а ако деянието е извършено в помещения, предназначени за предоставяне на образователни услуги, културни институции или институции, предназначени по някакъв начин за младежи, освен глобатата правонарушителите ги очакваше и лишаване от свобода за 15 дни.

Дмитрий Вяткин, заместник-председател на парламентарната комисия, която разглеждаше законопроекта, заяви, цитиран от РосБизнесКонсалтинг: „Блокирането на законопроекта не е свързано с това, че някой в Думата защитава нещо, а преди всичко с факта, че от юридическа страна текстът на законопроекта е неграмотно формулиран“.

Съгласно отрицателното становище за законопроекта от правния отдел на Думата, в него няма ясно определение за това какво представлява „публичното изразяване на своите извратени сексуални предпочитания“.

Онлайн се събраха 26 000 подписа в петиция против законопроекта. Текстът на петицията предупреждава, че евентуално приетият закон ефективно ще се използва, за да репресира публичното изразяване на чувства от нехетеросексуалните хора.

Краткият текст на проекта се придружава от пет страници мотиви, сред които е и това, че хомосексуалността е сериозна опасност за руското общество и нейното „открито демонстриране“ води до „преднамерен преврат на националната култура и основата на човешките взаимоотношения“. Хилари Клинтън поименно е посочена като антипод на тези ценности. Законопроектът си поставя за цел да се бори с „утвърждаването на положителния образ на хомосексуалността в обществото“.

Според депутатите от партията на президента Владимир Путин, „Единна Русия“, приетият от тях през 2013 г. закон, който забранява „пропагандата на нетрадиционни сексуални взаимоотношения“ пред непълнолетни и малолетни, е достатъчен. От влизането в сила на този закон до днес, той бе употребен многократно, за да ограничи на практика свободата на мирно събиране и на изразяване на нехетеросексуалните и транс хората в Русия. Въпреки, че това законодателство беше осъдено експерти на ООН, Венецианската комисия и Европейския съюз, конституционният съд на страната го намери за конституционосъобразно. Това е поредна крачка към ограничаването на свободите и правата на ЛГБТИ хората в страната.

Пред РосБизнесКонсалтинг депутатът Дмитрий Гудков изрази тревога, че ако бъде приет законопроектът на комунистите, под ударите му могат да попаднат и депутати, които се целуват от радост в пленарна зала след успешни гласувания.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.