Идната седмица руската Дума ще решава дали да забрани „публичното изразяване на нетрадиционни сексуални отношения“

Идната седмица руската Дума ще решава дали да забрани „публичното изразяване на нетрадиционни сексуални отношения“

Законопроектът е дело на депутати от Комунистическата партия на Руската федерация.

От 4000 (близо 95 лв.) до 5000 рубли (почти 120 лв.) глоба ще грозят тези, които публично изразяват „нетрадиционни сексуални отношения“ в Русия. Това предвижда законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на Руската федерация за административни правонарушения. Ако деянието е извършено в помещения, предназначени за предоставяне на образователни услуги, културни институции или институции, предназначени по някакъв начин за младежи, освен да отнесат глобата правонарушителите може и да идат в затвора за 15-дневен административен арест.

Това поне предвижда законопроект, внесен в руската Дума от двама депутати от Комунистическата партия на Руската федерация — Иван Никитчук (на снимката горе) и Николай Арефиев.

В мотивите към проекта им депутатите ясно посочват, че под „нетрадиционни сексуални отношения“ имат предвид хомосексуалността. Според тях „пропагандирането“ на хомосексуалността е сериозна опасност за руското общество и нейното „открито демонстриране“ води до „преднамерен преврат на националната култура и основата на човешките взаимоотношения“. Двамата депутати изрично напомнят, че в качеството си на държавен секретар на САЩ в началото на декември 2011 г. Хилари Клинтън, настоящ кандидат за президент на САЩ, обяви, че част от външната политика на Америка ще бъде и борбата за човешките права на гей хората.

dilya-enekeeva-300x450

Авторите на законопроекта се позовават на научния авторитет на известната руска психиатърка, сексоложка, кандидат на медицинските науки, доктор на психологическите науки, експерт в телевизионни предавания, документални филми и списания, лауреат на Златния фонд за национален интелект, автор на програмата „Управлявай своята съдба“, член на съюза на писателите и преводачите, и автор на 145 книги, Диля Еникеева.

Никитчук и Арефиев предупреждават, че най-податливи на такава „внушения“ са децата. Според тях „откритото насърчаване на хомосексуалните възгледи“, включително под „прикритието“ на човешки права, е „провокация“, макар да не обясняват срещу какво. Депутатите дори се позовават на експертизата на членове на Руската асоциация на сексолозите — Диля Еникеева, Вячеслав Маслов и Ирина Ботневой, — според чието мнение хомосексуалността била „социално обусловена болест“ и колкото повече подрастващите виждат на улицата гей хора, толкова по-голям ще бъде шансът „погрешно да формират полово-ролевата си идентичност“ и да станат „жертви на формирани хомосексуални и педофили“. Не е ясно защо Никитчук и Арефиев са избрали да се позовават на личното мнение на трима руски сексолози, предвид, че хомосексуалността беше премахната от двете основни системи за класификация на психичните разстройства през 1973 и 1990 г.

Руските депутати подкрепят законопроекта и с данни от държавната изследователска агенция Всерусийски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), съгласно които 41 процента от руснаците са на мнение, че „нетрадиционната сексуална ориентация“ трябва да бъде преследвана като престъпление.

Според Никитчук и Арефиев законопроектът им ще повиши ефективността с „пресичането на педофилията в руското общество“. Те твърдят, че в исторически план „хомосексуалното движение поддържа педофилите“, но „хомосексуалистите крият този факт“.

Внесен с тези мотиви, законопроектът вече успешно премина през парламентарна комисия, която го намери за конституционосъобразен. Очаква се следващата седмица да бъде разгледан в пленарна зала.

Ако бъде приет, законът би могъл да се използва за налагане на глоби на гей, би или транс хора, които публично заявяват сексуалната си ориентация или половата си идентичност, или които публично с реч или с действия посочват като свой интимен партньор лице от същия пол. Така например ако една публична личност — жена, огласи в интервю, че има връзка с мъж, не би попаднала под ударите на закона, но ако посочи, че има връзка с жена, може да бъде глобена; а ако стори това в културна институция, може да бъде освен глобена, и задържана в арест до 15 дни.

Припомняме, че през юли 2013 г. президентът Владимир Путин подписа закон, превръщащ в административно нарушение „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения” сред непълнолетни. Според него, консерватизмът защитава Русия от „агресивните малцинства“. Въз основа на този закон редица опити за организиране на публични събрания и шествия на ЛГБТИ хората бяха забранявани. Въпреки, че това законодателство бе разкритикувано от Венецианската комисия и независими експерти на ООН, то ефективно бе прилагано, за да ограничава свободата на изразяване и на мирно събиране на ЛГБТИ хората.

Скоро след това Русия забрани осиновяването на руски деца в държави, легализирали равенството в брака, а под ударите на новоприетият закон, ограничаващ свободата на изразяване на гей, би и транс хората, бе използван за репресия над организаторка на група за взаимопомощ на ЛГБТИ младежи.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.