Еднополовите граждански партньорства вече са законни в Естония

Еднополовите граждански партньорства вече са законни в Естония

Парламентът тепърва трябва да приема законодателство за развод, наследяване и други въпроси.

От 1 януари 2016 г. в Естония влезе в сила закон, узаконяващ еднополовите граждански съюзи. Така страната стана първата от бившите съветски републики, която узаконява под някаква форма семействата на еднополови двойки.

Въпреки това обаче от Естонската камара на нотариусите посъветваха семейните еднополови двойки да не избързват със сключването на съюзи, тъй като все още не е прието законодателство, уреждащо разтрогването на съюза, както и някои други въпроси, като наследяването.

През октомври естонският парламент прие с 40 срещу 38 гласа полово неутрален закон за гражданските партньорства, който дава възможност на разнополовите и еднополовите двойки, които искат да узаконят семействата си, да направят това чрез гражданско партньорство, което им дава възможност да наследяват починал партньор, да бъдат с него в имуществена общност, както и да осиновяват дете, което е на партньора им.

Докато за разнополовите двойки обаче остава отворена възможността да сключат и брак, това остава право, отказвано на еднополовите двойки.

Българското законодателство не предвижда никаква форма на узаконяване на семействата, различна от брака. Съгласно Конституцията, брака в България е само доброволен съюз между мъж и жена.

Нито една от парламентарно представените партии в България от 1989 г. насам не е подкрепяла с официална политика каквато и да е форма на узаконяване на семействата на еднополови двойки. Единствената българска партия, с официална позиция в подкрепа на такава стъпка, е извънпарламентарната ДЕОС.

Дебат по този въпрос у нас беше повдигнат в обществото през 2008 г., когато се обсъждаше проектът за нов Семеен кодекс. Той предвиждаше узаконяването на съжителстващите на семейни начала двойки с различен пол под формата на т.нар. фактическо съпружеско съжителство. Срещу призивите на активисти от гей-лесбийската общност законопроектът да узакони фактическото съжителство на еднополовите двойки се изправиха както неоконсервативни неправителствени организации, религиозни институции и крайни националисти, така и политици. В крайна сметка текстовете, които узаконяват фактическото съжителство на разнополовите двойки, отпаднаха от финалния вариант на новия Семеен кодекс.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.