Саудитска Арабия настоява гей правата да останат извън глобалните цели на ООН

Саудитска Арабия настоява гей правата да останат извън глобалните цели на ООН

За близкоизточната абсолютна монархия премахването на изричните препратки към ЛГБТ равенството от Глобалните цели на ООН не са достатъчни.

Страните членки на ООН приеха миналата седмица дневния ред в областта на глобалното развитие за следващите 15 години. Те обещаха да изкоренят изцяло крайната бедност и глада, да се борят със социалното неравенство и промените в климата, както и да осигурят всеобщ достъп до образование.

Предходните си глобални цели ООН прие през 2000 г. По настоящия документ от 45 страници бе работено през последните три години. Срещата на най-високо равнище в централата на световната организация премина с участието на над 150 държани и правителствени ръководители.

Глобалните цели съдържат и изричен текст за борбата с дискриминацията, в който са посочени уязвимите групи по раса, етнос, цвят на кожата, пол, възраст, език, религия, култура, миграционен статус, политическо или друго мнение, национален или социален произход, икономическо положение, рождено място, увреждани или друг статус. Сексуалната ориентация и половата идентичност обаче не присъстват в документа.

Изглежда обаче това не се вижда достатъчно на Саудитска Арабия, която призова ООН напълно да заличи от глобалните цели всичко, което може да се тълкува като предоставяне равноправие на ЛГБТ хората.

Конкретният повод за недоволство на кралството е една от целите в раздела, касаещ здравеопазването, която гласи:

До 2030 г. трябва да се осигури всеобщ достъп до сексуални и репродуктивни здравни услуги, включително такива, насочени към семейното планиране, информираността и образованието, както и да се интегрира репродуктивното здраве в националните стратегии и програми.

Това, което тревожи саудитското кралско семейство, са препратките към сексуалните здравни услуги, които, според тях, биха могли да се тълкуват като включващи правата на ЛГБТ хората.

Външният министър на Саудитска Арабия Адел Ал-Джубейр заяви пред Общото събрание на ООН, че споменаването на sex в текста, която дума в английския означава както сексуален акт, така и телесен пол, за саудитското кралство ще означава именно мъжки и женски пол, а споменаването на семейство ще се тълкува изрично като такова, състоящо се от мъж и жена.

Ал-Джубейр, който е завършил икономика в университета на Северен Тексас и международни отношения в университета в Джорджтаун, напомни, че хомосексуалността е незаконна в Саудитска Арабия и че тя има право да не следва цели, които противоречат на ислямското право.

Законите в Саудитска Арабия представляват кралски декрети и наказанието за хомосексуалност — престъпление, което може да се установи и чрез самопризнание — варира от затвор до десетки удари с камшик.

Миналият месец Съветът за сигурност на ООН проведе първата в историята си среща по темата за ЛГБТ правата, за да дискутира преследването на сексуалните малцинства от страна на терористичната групировка Ислямска държава.

Официалното вероизповедание в Саудитска Арабия е сунитския ислям в неговата уахабитска интерпретация. Уахабизмът е ултраконсервативно реформаторско движение на ислямски фундаменталисти, търсещо да се върне към ранните основополагащи източници на исляма — Коранът и хадисите. Той е и доминираща форма на исляма на Арабския полуостров (най-вече Саудитска Арабия и Катар), малки части от Африка и Западен Ирак.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.