Партия ДЕОС издигна открит гей мъж за кандидат за кмет на София

Партия ДЕОС издигна открит гей мъж за кандидат за кмет на София

Това е и първият открит гей мъж в България, кандидатирал се за изборна длъжност.

Политическа партия ДЕОС обяви, че издига за свой кандидат за кмет на София на предстоящите местни избори през есента Виктор Лилов, носител на отличието „ЛГБТ личност за пример“ за 2014 г. на младежката ЛГБТ организация „Действие”.

Арабист по образование, мениджър в областта на културата, музикален продуцент и книгоиздател, Лилов беше член на гражданския съвет на Реформаторския блок, който напусна през 2014 г. Като част от блока той бе кандидат за евродепутат на изборите за Европейски парламент през 2014 г.

Макар че още тогава Лилов заяви силна подкрепа към ЛГБТ равноправието, реално с настоящата му кандидатурата за кмет на София той фактически става първият открит гей мъж, кандидатирал се на изборна длъжност в България.

На въпрос на Gama News дали ако стане кмет на София общината най-сетне ще подкрепи официално София Прайд, Виктор Лилов заяви:

„Категорично! ЛГБТИ общността има немалък принос към развитието на града, неговата култура, икономика и смятам, че не само е редно, но и задължително кметът на този град да признае този принос и да се присъедини към прайда в знак за подкрепа за равни граждански права”.

Лилов обеща промяна и в политиката спрямо масови мероприятия, които подбуждат агресия към малцинствата и възхваляват исторически личности, свързани с нацизма и фашизма, като Луковмарш:

„Прояви на нетолерантност, агресия насочена към общности с различна етническа идентичност, сексуална ориентация, хора търсещи закрила и убежище не бива да бъдат допускани”, категоричен беше той. „Освен това патриотизмът не може да бъде използван за пропаганда на антидемократични идеологии”.

Част от платформата на Лилов за изборите са строга месечна отчетност за разходването на парите от данъците, Е-община, решаване на въпроса с Топлофикация и повече алтернативни източници на възобновяема енергия, въвеждане на ромските гета в регулация, приобщаващи политики в образованието, социалните дейности и по-добри условия за посрещане на мигранти.

Виктор Лилов е на 48 години, роден на 8 ноември 1966 г. в София. Завършил 133-то СОУ „Ал. Пушкин”. През 1987 г. завършва руска филология във Великотърновския университет. През 1990 г. — история в Дамаския университет. Между 1990 и 1999 г. учи и завършва етнология и арабистика във Виенския университет, Австрия, и в Софийския университет. Специализирал в Международната академия за ръководни кадри – Гумерсбах, в УНСС – София, в Maison des Cultures du Monde – Париж. Съосновател е на Black Flamingo Publishing. Активен участник в протестите против АКТА и ДАНСwithme.

ДЕОС в момента провежда кампания за събирането на 2500 подписа, необходими на партията, за да се регистрира за участие в изборите.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

2 коментара

  1. Определено ще подкрепя човека! Изглежда свестен и интелигентен.

  2. Изглежда възпитан и интелигентен човек, бих гласувал за него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.