Роланд Емерих отговаря на критиката към „Стоунуол”

Роланд Емерих отговаря на критиката към „Стоунуол”

Режисьорът Роланд Емерих отговори на тези, които призовават към бойкот на новата му лента.

Над 10 хиляди души вече са подкрепили инициативата за бойкот на новата лента на Роланд Емерих, „Стоунуол” — игрален филм, разказващ за безредиците, избухнали пред едноименния нюйоркски гей бар в нощта на 27 срещу 28 юли 1969 г. Критиката се отприщи от факта, че главен персонаж във филма ще бъде измисленият герой Дани Уинтърс, а не някоя от историческите личности, които реално са били сред водачите на бунта и в частност трансполовите жени. Според критиците, които за момента са гледали единствено трейлърът на филма, лентата е поредна проява на зачеркване на приноса на трансполовите хора в движението за равни права и особено на тези, които са от етнически малцинства.

В четвъртък в своя публикация в социалната мрежа Фейсбук Емерих отговори на критиката:

Когато за първи път научих за Стоунуолските бунтове по време на работата ми Гей-лесбийския център в Лос Анджелис, бях впечатлен от това, че предпоставките за бездомността сред ЛГБТ младежите днес са в общи линии същите като преди 45 години. Храбростта на всеки един, който се е борил срещу неправдата през 1969 г. ме вдъхнови да разкажа една завладяваща, художествена драма за онези дни, която да поставя акцент върху бездомните ЛГБТ младежи и най-вече един млад гей мъж от Средния Запад, който е изхвърлен от дома си заради сексуалността му, идва в Ню Йорк и се сприятелява с хора, които са дейна част от събитията, довели до бунтовете, както и в самите бунтове.

Разбирам, че след пускането на трейлъра ни са се появили известни тревоги относно това как участието на този образ е представено. Но когато този филм, който наистина съм направил с любов, най-сетне стигне до големите екрани, зрителите ще видят, че той дълбоко почита историческите личности — активистите, които са били там, в това число Марша П. Джонсън, Силвия Ривера и Рей Кастро. Както и всички смели хора, които запалиха искрата на движението за граждански права, която гори и до днес. Всички сме еднакви в борбата си за приемане.

Премиерата на филма в САЩ е на 25 септември.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.