Русия: Ще инспектират емотиконите на Фейсбук за „гей пропаганда”

Русия: Ще инспектират емотиконите на Фейсбук за „гей пропаганда”

Роскомнадзор помоли „Младата гвардия на Единна Русия” да започне експертиза за наличието на „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения сред малолетни и непълнолетни” в продуктите за социални мрежи, съобщи в. „Известия” на 29 юли. „Младата гвардия” е младежката структура на управляващата партия „Единна Русия”.

Михаил Александрович Марченко

Михаил Александрович Марченко

Това е отговорът на Федералната служба за надзор в сферата на телекомуникациите, информационните технологии и масовите комуникации на Руската Федерация (Роскомнадзор) на обръщение на сенатора от Брянска област Михаил Марченко. В края на юни Марченко поиска от Роскомнадзор да забрани на Фейсбук да провежда „пропаганда на еднополовите бракове, които не са разрешени от руското законодателство”.

„Известно е, че основните потребители на социални мрежи са децата и младежите, чиито възгледи и убеждения все още не са оформени и се поддават на влияние. Ненатрапчиво, под формата на смешни картинки в съобщенията, се публикуват изображения на мъж с мъж или жена с жена, към тези двойки се добавят деца, както и има избор от картинки с флаговете на гей движението под лозунга „Гордост”, поясни тогава депутатът за „Известия”.

Според него тази пропаганда не е съвместима нито с руските семейните ценности, нито със законите, и може да струва много скъпо на държавата по-късно, защото подобни ценности подтикват младежите към отказ от създаването на традиционни семейства и раждането на деца.

От пресцентъра на „Младата гвардия на Единна Русия” отговориха на „Известия”, че все още не са получили предложението на „Роскомнадзор”, но винаги са готови да се занимават със „защитата на права в интернет в рамките на руското законодателство”.  Координаторът на пресцентъра Кирил Главченко отбеляза, че вече имат опит с провеждането на такава експертиза покрай съдебните дела срещу Елена (Лена) Климова, създателката на онлайн общността за взаимопомощ на ЛГБТ младежи „Децата-404”. „Съдът постанови, че Климова се занимава с „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения. Това е наш положителен опит”, заяви Гринченко.

Прайд емотиконите на Фейсбук

Прайд емотиконите на Фейсбук

Сенаторът Марченко няма нищо против „Младата гвардия” да се заеме с проверката за „гей пропаганда” в емотиконите и се надява, че в резултат ще се вземат мерки за принуждаване на социалните мрежи да спазват „нормите на руското законодателство”.

Gama News припомня, че през 2013 г. президентът Владимир Путин подписа закон, който санкционира като административно нарушение „пропагандирането на нетрадиционни сексуални отношения пред непълнолетни” — разпоредба, която, както се очакваше, ефективно се използва, за да ограничава свободата на изразяване и на мирно събиране на нехетеросексуалните хора в Руската Федерация.

Няколко месеца по-късно пък Роскомнадзор даде определение на обтекаемото понятие „нетрадиционни сексуални отношения”.

Законът вече ефективно бе приложен, за да санкционира ЛГБТ активисти, в това число основателката на група за взаимопомощ на ЛГБТ младежи. Срещу законодателство, което третира публичното слово, защитаващо гей хората, има както становище на Венецианската комисия и на експерти на ООН, така и осъдително решение от Комитета по права на човека на ООН по делото Федотова срещу Руската Федерация.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.