Русия: Отново осъдиха Лена Климова за „гей пропаганда”

Русия: Отново осъдиха Лена Климова за „гей пропаганда”

На 28 август Мировия съд на Нижни Тагил отново разгледа делото на Елена (Лена) Климова, създател и ръководител на онлайн общността за подкрепа на ЛГБТ младежи „Децата-404”.

Производството срещу Климова е за „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни” (чл. 6.21 от Кодекса на административните правонарушения на Руската Федерация). Тя беше призната за извършила нарушение и осъдена да плати глоба от 50 000 рубли.

Според нейния адвокат Дмитрий Бартенев, днес съдът е обявил само решението си, а мотивите ще бъдат готови следващата седмица. След това адвокатът възнамерява да обжалва постановлението на съда.

„Това постановление показва, че всякакво споменаване на хомосексуалността пред тийнейджърска аудитория се определя като пропаганда, което противоречи на позицията на Върховния съд и Конституционния съд на Русия. Законът работи точно така, както се очакваше — той просто не дава възможности за обсъждане на хомосексуалността като такава”, заяви Дмитрий Бартенев, цитиран от „Руската ЛГБТ мрежа”.

На 23 февруари Климова беше осъдена по същото обвинение, но след обжалване делото беше върнато на първата инстанция за повторно разглеждане поради съществени процесуални нарушения. Положението на групата на „Децата-404” в популярната в Русия социална мрежа ВКонтакте продължава да бъде несигурно след решението на районен съд в Санкт Петербург по друго дело за „гей пропаганда” от 25 март групата да бъде закрита, което все още не е изпълнено.

 

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.