Кандидатите за омбудсман с принципна подкрепа за ЛГБТ равноправието

Кандидатите за омбудсман с принципна подкрепа за ЛГБТ равноправието

Пенчев: „Прокуратурата трябва правилно да квилифицира престъпленията от омраза именно като такива, не като хулиганство”. Манолова: „Промяната за трансполовите хора трябва да дойде отдолу нагоре”.

Нито един от двамата кандидати за омбудсман не изрази отрицателно становище за правната уредба на семействата на еднополови двойки по време на изслушването на парламента днес.

Досегашният омбудсман Константин Пенчев и настоящата депутатка от Българска социалистическа партия Мая Манолова отговаряха на въпроси от граждански организации.

Макар омбудсмана да защитава правата на гражданите срещу незаконни действия и бездействия на администрацията, парадоксално народните представители бяха отделили едва десет минути време за отговори от страна на кандидатите на въпроси от гражданския сектор.

Отговаряйки на въпроси на Български хелзинкски комитет и фондация Билитис двамата кандидати застъпиха принципно подкрепяща позиция по отношение на правата на ЛГБТ хората. По-конкретен от двамата обаче бе Пенчев.

Досегашният омбудсман подчерта, че три пъти се е обръщал към парламента с искане общественоопасните дейния, извършени на основа на сексуална ориентация, да бъдат въздигнати в престъпление така, както в момента е сторено с тези на основата на етническа принадлежност или вероизповедание.

Константин Пенчев потвърди и позицията си, че прокуратурата трябва да квалифицира този вид деяния не като извършени по хулигански подбуди, а като престъпления от омраза.

По въпроса с правната уредба на семействата на еднополови двойки Пенчев подчерта, че законът трябва да урежда фактическото, каквито са и тези семейства. Той подчерта, че такова хора има в България и те имат потребност от такава правна уредба.

Мая Манолова подчерта, че омбудсманът трябва да защитава както хората от мнозинството, така и тези от малцинството. В контекста на въпрос за правната уредба по промяна на гражданския пол, основна нейна теза бе, че промяната за положението на трансоловите хора трябва да се случи когато те потърсят правата си, т.е. отдолу нагоре.

По отношение на престъпленията от омраза Манолова припомни случая с Михаил Стоянов, който бе убит в Борисовата градина през 2008 г. Манолова обърка фактите по случая, като заяви, че той е бил нападнат, защото е мислен за транссексуален от нападателите си. Тя разкритикува бавното правосъдие по случая.

Изборът на нов омбудсман трябва да се случи идната седмица, но дата още не е определена. Междувременно кандидатите ще имат възможност да дадат по-подробни писмени отговори на поставените въпроси.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.