Питат кандидатите за омбудсман за еднополовите семейства

Питат кандидатите за омбудсман за еднополовите семейства

Въпросите, относими към правата на ЛГБТИ общността, са зададени от Български хелзинкски комитет и Билитис.

Сред въпросите от граждански организации, постъпили в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, са и такива, касаещи правата на нехетеросексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ). Това става ясно при справка в сайта на парламента.

Кандидатурите за поста на публичен застъпник за правата на гражданите са две — досегашният омбудсман Константин Пенчев и депутатката-социалистка Мая Манолова. И двамата са юристи.

Свои становища, съдържащи и въпроси, които трябва да бъдат зададени на кандидатите за следващ национален омбудсман на България, са изпратили от правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК) и от фондацията с фокус върху хомосексуални, бисексуални и трансполови жени Ресурсен център — Билитис. И двете организации са членове на организационния комитет на София Прайд.

„Изборът на лице за омбудсман народните представители трябва да направят след внимателна преценка на всички качества на кандидатите, относими към защитата на правата на хората от посегателства и бездействия на властта”, пише в становището си БХК. Въпросите, които от организацията поставят, са четири:

  1. Каква е Вашата позиция по принудителното изваждане на уязвими общности от незаконни постройки, които представляват единствено жилище на засегнатите, без да е осигурено алтернативно настаняване за заплашените от бездомност? Ако бъдете избран/а за омбудсман, как ще допринесете за бързото изпълнение на решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото Йорданова и други срещу България, съгласно което законодателството, което допуска безогледно разрушаване на човешки домове, нарушава Европейската конвенция за правата на човека?
  2. Ако бъдете избран/а за омбудсман, как ще допринесете за ефективното преследване от страна на прокуратурата на престъпленията от омраза – престъпления, извършени поради расата, народността, етническата принадлежност или религията на жертвата? Ще подкрепите ли промени в законодателството, които към тези защитени признаци прибавят и пола, сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяването на пола, както и уврежданията?
  3. Ако бъдете избран/а за омбудсман, как ще допринесете за ефективното санкциониране и предотвратяване с гражданскоправни, административноправни и наказателноправни средства на речта на омразата – слово, което проповядва или подбужда към дискриминация или насилие спрямо жените и малцинствени групи? Какво бихте предприели по отношение на такова слово от страна на политици, представители на институции и медийни фигури?
  4. Какво е отношението Ви към въвеждането на законодателна уредба за семействата на еднополови двойки?

„Отговорност на омбудсмана е да защитава всички български граждани”, припомнят в своето становище от фондация Билитис. „ЛГБТИ хората в България обаче все още не се ползват с равната защита на закона, с каквато се ползват други уязвими групи (етнически, верски); и се сблъскват със социални и юридически предизвикателства и дискриминация, с каквито хетеросексуалните и цисполовите хора не се сблъскват”, пишат още от организацията. От там поставят следните въпроси пред кандидатите:

  1. Тази година организаторите на гей парада поставиха ударение върху дискриминацията и тормоза – психически и физически – спрямо нехетеросексуалните и трансджендър хората в образователните институции. Те представиха и декларация по тази тема, която бе подкрепена от неправителствени организации и партии. Каква е Вашата позиция по тези въпроси и как, ако бъдете избран/а за омбудсман, ще съдействате за преодоляване на проблемите на тези граждани?
  2. За разлика от много други европейски държави България няма законодателна уредба за процедура по промяна на гражданския пол. Това създава сериозни затруднения – административни и финансови – за трансджендър и интерсексуалните хора, които се нуждаят от тези процедури, за да водят пълноценен живот в обществото. Каква е Вашата позиция по тези въпроси и как, ако бъдете избран/а за омбудсман, ще съдействате за преодоляване на проблемите на тези граждани?
  3. Семействата на двойки от различен пол имат възможност да узаконят съжителството си и да уредят редица въпроси, като имуществената общност, наследяването и родителските права, чрез института на гражданския брак. Семействата на еднополови двойки, които срещат същите проблеми в ежедневието си, нямат възможност да сключват брак, тъй като Конституцията ограничава този институт до право само на двойките с различен пол. Каква е Вашата позиция по тези въпроси и как, ако бъдете избран/а за омбудсман, ще съдействате за преодоляване на проблемите на тези граждани?

Изслушването на кандидатите за поста на омбудсман ще се състои в четвъртък, 23 юли, от 14:30 ч. в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на гражданите. Очаква се процедурата да се излъчва на живо в сайта на парламента.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.