41 процента от руснаците искат правителството им да преследва гей хората

41 процента от руснаците искат правителството им да преследва гей хората

Проучването, установило тези данни, е дело на държавния Всерусийски център за изследване на общественото мнение.

Руската държавна изследователска агенция Всерусийски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) оповести резултатите от свое скорошно допитване, съгласно което близо половината от руснаците — 41 процента — са на мнение, че властите в страната трябва да преследват лицата с „нетрадиционна сексуална ориентация”, за да бъде тя „изкоренена”. Според други 32 процента пък най-добрата политика е държавата да не се меси в живота на хомосексуалните, а самите хомосексуални да не проявяват различието си.

Изразът „нетрадиционна сексуална ориентация” е използван от самите изследователи в допитването.

Според 20 процента от допитаните нехетеросексуалните хора трябва да бъдат подлагани на социална изолация, докато други 20 процента заявяват, че тя е психично разстройство, което трябва да се лекува. Около 15 процента са заявилите, че според тях хомосексуалните са нормални хора, но не биха желали да общуват с тях, докато 22 процента са на мнение, че между хетеросексуалните и нехетеросексуалните хора разлика няма.

Едва 3 процента от допитаните са напълно съгласни с идеята за узаконени еднополови бракове, докато 70 процента са на убедени напълно в противното.

„Резултатите от допитването още веднъж показват ценностните граници между Русия и Запада”, заявява Алексей Фирсов, директор по комуникациите на ВЦИОМ. „Така например по данни на агенцията Ipsos еднополовите бракове се одобряват от 91 процента от шведите, 89 процента от испанците, 82 процента от англичаните и 65 процента от американците. Тези показатели съществено се снижават, ако се движите на изток, към страни с традиционен начин на живот: по данни на социологическата служба на Китай еднополовите бракове имат одобрението на 40 процента от хората, а в Япония — на 50 процента. Русия обаче се оказва много по-консервативна от Китай, около два пъти. Това, което е интересно, е че ние се движим противно на глобалната тенденция към неприемане на хомосексуалността. Тези данни могат да послужат като едни от параметрите на националната идентификация”.

Проучването е проведено с извадка от 1600 души от 130 града на Руската федерация.

Данните са интересни в светлината на политиките на официален Кремъл през последните години. В средата на 2013 г. президентът Владимир Путин подписа закон, ограничаващ свободата на изразяване на гражданите, които поддържат приемането на нехетеросексуалните и трансполовите хора. Законът стана известен като закон против „гей пропагандата пред непълнолетни” и предвижда административнонаказателни мерки срещу нарушителите. Самият Путин заяви, че политиката му цели да защити Русия от „агресивни” малцинства. С тази официална политика на Москва Русия бе залята от анти-гей насилие, включително от организирани групи, включително неонацистки формирования. Руските правоприлагащи органи обаче проявяват активност предимно срещу общностите на ЛГБТ хората, вместо в тяхна защита.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.