Ирландският парламент прие закон за признаването на половата идентичност

Ирландският парламент прие закон за признаването на половата идентичност

След като Ирландия прие еднополовите бракове с референдум, сега парламентът на страната одобри и закон, засягащ промяната на гражданския пол.

Понастоящем законът в Ирландия не признава дори съществуването на трансполови хора, с изключение на възможността да променят името си. Това се промени благодарение на Лидия Фой, 67-годишна зъболекарка, която през 1990 г. завежда дело срещу държавата за правото на сертификат за раждане и документи с женски граждански пол.

От тогава борбата на Лидия, която преди е била с мъжки телесен пол, продължава повече от две десетилетия в три съдебни дела пред безброй съдебни инстанции. И така до октомври 2014 г., когато ирландското правителство се съгласи да признае, че тя е жена.

Проектът за Закон за признаването на пола премина без особени препятствия през парламента. Първоначалната версия на закона дори бе подобрена така, че трансджендър хората да не трябва да посещават лекар, за да получат одобрение на заявлението си за промяна на гражданския пол.

„Това е паметен ден за транс хората в Ирландия”, заяви Сара Филипс от неправителствената организация Ирландска мрежа за равенство на трансполовите хора. „Двайсет и двегодишната борба на д-р Лидия Фой най-сетне стига своя край. Формалното припознаване на транс гражданите от страна на правителството ще ни извади от сенките. Най-сетне държавата ще ме счита за човека, който аз наистина съм”.

Законопроектът очаква подписа на президента Майкъл Хигинс.

Недостатък в закона е, че той ще се прилага само за лица над 16-годишна възраст. Така лицата под тази възраст, страдащи от полова дисфория, няма да могат да получат гражданския статус на психичния си пол.

В България също няма закон, уреждащ процедурата по промяна на гражданския пол на трансполовите хора. Макар че българското законодателство признава възможността те да променят имената в личните си документи си, законът никъде не постановява същото за документи като свидетелство за раждане или диплома. За да променят документите си транс хората у нас трябва да се обърнат към съда, където на усмотрението на всеки съдебен състав е оставено това какви точно промени да разреши. Така докато едни съдебни състави изискват лицето първо да е променило оперативно тялото си, други не поставят такова изискване. Съществува противоречие в практиката и по въпроса кои документи да бъдат променени.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.