Над 1 500 души шестваха на осмия София Прайд

Над 1 500 души шестваха на осмия София Прайд

Организаторите благодариха на СДВР за отличното протичане на събитието.

Над 1 500 души взеха участие във вчерашния София Прайд. Това обявиха от организаторите, които всяка година преброяват участниците чрез обозначения, които поставят в сборния пункт на шествието. Това прави София Прайд 2015 най-многолюдния парад на гордостта в столицата досега.

Силната анти-гей кампания в медиите в седмицата преди парада не попречи както много нехетеросексуални и трансполови хора, така и немалко хетеросексуални поддръжници да се присъединят към шествието.

В него взеха участие и представители на политическа партия ДЕОС, които дойдоха с партийни символи и събираха подписка за участие в местните избори по-късно тази година.

Изненадата на деня бе Марта Георгиева, член на Столичния общинския съвет от партия ДСБ, която поздрави участниците в парада от сцената, макар и в лично качество.

По традиция кметът на София Йорданка Фандъкова не подкрепи София Прайд.

„ЛГБТ хората имат еднакви човешки права и този парад е символ на стремежа за разбирателство, толерантност и равни възможности за всички”, обяви от сцената пред Паметника на съветската армия посланикът на Великобритания у нас Ема Кейт Хопкинс и заяви, че нейната страна също полага усилия за свят без дискриминация.

Повечето от случайните граждани по улиците искрено се радваха на участниците, поздравяваха ги и снимаха с телефоните си, като целия Прайд премина без никакви инциденти, сблъсъци и напрежение.

От организационния комитет на София Прайд изказаха благодарност към всички, които са подкрепили шествието и предхождащата го културна седмица, в това число корпоративните спонсори Uber, Cashwave, Maxxium Bulgaria и ID Club; политическите партии Зелените и ДЕОС; както и осемнайсет дипломатически мисии. Специални благодарности отправиха и към СДВР за осигуреното гладко протичане на цялата седмица на прайда. До момента организаторите не са получили съобщения за сериозни инциденти.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.