Съдът за втори път постанови, че Андрей Слабаков е извършил дискриминация спрямо хомосексуалните

Съдът за втори път постанови, че Андрей Слабаков е извършил дискриминация спрямо хомосексуалните

Комисията за защита от дискриминация се произнесе втори път по идентичен начин, след като първото ѝ решение бе отменено от съда.

Административен съд София-град (АССГ) отмени и второто решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) по казуса с хомофобските изказвания на режисьора Андрей Слабаков, който в ефира на Нова телевизия през 2011 г. обяви, че хомосексуалните са по-опасни от тютюнопушенето.

Припомняме, че след жалба на ЛГБТИ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев през 2012 г. КЗД, която е национален орган по равенството, натоварен със задачата експертно да прилага Закона за защита от дискриминация, със свое решение постанови, че Слабаков не е извършил дискриминация спрямо хомосексуалните хора, създавайки за тях обидна и враждебна среда и подбуждайки телевизионната аудитория към дискриминация.

Активистите обжалваха това решение и то бе отменено от АССГ по-късно същата година. Впечатляващо в случая е, че въпреки подробната обосновка на съда експертният антидискриминационен орган КЗД обжалва решението на първоинстанционния съд пред Върховния административен съд (ВАС). ВАС обаче потвърди решението на първата инстанция и върна преписката за ново произнасяне на КЗД със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона.

В неочакван обрат обаче в началото на тази година КЗД за втори път по същата преписка постанови, че няма нарушение на закона, въпреки двете съдебни решения, които установяват тъкмо обратното. Радослав Стоянов обжалва и второто решение на КЗД пред АССГ.

Със свое решение от 16 юни АССГ прогласява за нищожно второто решение на КЗД, тъй като Комисията не се е съобразила с предходните съдебни решения, които ѝ дават задължителни за изпълнение указания по тълкуването и прилагането на закона.

„Поведението на КЗД по този случай е смущаващо”, коментира Стоянов. „Тази комисия има ролята на национален експертен орган, който правораздава по антидискриминационното законодателство. Въпреки това обаче, не само че се произнесе по идентични начини — с напълно идентични доводи — два пъти, след като първото ѝ решение бе отменено от съда, но и дейно обжалва първото произнасяне на АССГ пред ВАС. Това поведение на институцията, която всъщност е призвана да защитава правата на подложените на дискриминация, е смайващо и аз искрено се надявам, че този път решаващият състав ще приложи закона правилно”.

Решението на АССГ може да бъде обжалвано както от Слабаков, така и от Нова телевизия и продуцента на предаването, които също са страни по производството.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.