Признаха за виновни убийците на Михаил Стоянов

Признаха за виновни убийците на Михаил Стоянов

Майката на убития студент не е доволна от присъдата.

Седем години след убийството на студента по медицина Михаил Стоянов преди минути в Софийски градски съд (СГС) бяха прочетени присъдите на двамата обвинени за смъртта на младежа. Четири години и десет месеца ще лежи в затвора Радослав Кирчев, който към момента на убийството е бил непълнолетен, а тринайсет години затвор очакват Александър Георгиев. Двамата трябва да платят общо 250 хил. лева кръвнина на близките на Михаил.

Стоянов бе зверски пребит на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина в София. Според медицинското заключение той умира от задушаване. Пред разследващите задържаните признават, че са нападали момчета в парка, тъй като го „прочиствали” от гейове. Кирчев и Георгиев бяха задържани две години след убийството като до тях разследващите стигнаха чрез джиесема на Михаил.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Апелативния съд. За Gama News Христина Стоянова, майка на жертвата, заяви, че не е доволна от присъдата.

Делото за убийството на Стоянов стана емблематично с дългогодишното досъбедно производство, изпълнено със сериозни пороци при разследването. В последните седмици дори стана ясно, че разследваща полицайка по делото, която е била в лично познанство с един от свидетелите — също участвал в групата за хомофобски нападения — не е разпитала своя познат и това наложи той да бъде разпитван дистанционно.

Случаят със смъртта на Михаил Стоянов стана повод активисти на гей-лесбийската общност да поискат престъпленията извършени на основа на сексуалната ориентация или половата идентичност на жертвата да бъдат въздигнати в престъпление в Наказателния кодекс. Въпреки редицата проведени протести и многобройни писма на национални и международни организации, и сега такива промени в наказателния закон не са направени.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

3 коментара

  1. Поне малко справедливост… Колкото и закъсняла да е тя.

  2. Как може? На пълнолетния до живот и на другия до живот .. ужас
    Какви са тези пари? Те ще върнат ли момчето? Не! Трябва за ей такива като тия да има смъртна присъда а не някакви си 4 години и 13 … нямам думи

  3. Ето защо ще напусна тая държава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.