Първият гей парад за равноправие в Латвия премина успешно

Първият гей парад за равноправие в Латвия премина успешно

Опасенията за погром над първия прайд в латвийската столица Рига се оказаха неоснователни.

Само трима контрапротестиращи са били задържани за хулигански прояви по време на провеждането на първия гей парад в Латвия вчера, съобщи Франс 24.

Около 5 000 души — общо участници в шествието и контрапротестиращи — напълниха улиците на латвийската столица.

Групи демонстранти от цял свят се събраха в парка Верманес и след като преминаха по краткия маршрут се върнаха обратно, за да продължат с парти, което се очакваше да свърши в късните часове на нощта.

Малка група представители на религиозни общности и антиглобалисти скандираха срещу участниците в прайда и издигнаха транспаранти с хомофобски послания, но тежката полицейска охрана подсигури мирното протичане на шествието.

Люси Фрийман, наблюдателка за международната правозащитна организация Амнести Интърнешънъл заяви, че е доволна от протичането на парада въпреки недобрата подкрепа от страна на латвийското правителство за Европрайд 2015.

„За Латвия, която е бивша съветска република, домакинството на Европрайд 2015 е нещо особено важно. В бъдеще се надяваме да видим повече дългосрочни ангажименти към равноправието от страна на властите, но и сега сме доволни от близката работа на полицията с организаторите”, заяви Фрийман.

Независимият латвийски депутат Вейко Сполитис заяви, че е бил един от малкото местни политици, които са „подкрепили толерантността в обществото” с присъствието си на шествието. „Латвия е повече от готова за това”, заяви той.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.