Тежко пострада полицай след киевския прайд

Тежко пострада полицай след киевския прайд

На 6 юни в украинската столица Киев се проведе Маршът на равенството (известен още като Киев Прайд).

Строгата секретност при подготовката на мероприятието и засилената полицейска охрана не попречиха на маскирани „защитници на морала” да се появят на сборния пункт и да атакуват участниците. Маршът продължи съвсем кратко заради нападението.

По сведения на Информационна агенция „Униан”, нападателите са хвърляли димки и пиратки по участниците в марша. От арестуваните са били иззети и ножове, отвертки и други опасни предмети. Срещу тях е заведено дело за хулиганство.

В сблъсъка с нападателите са пострадали 11 полицаи. Един от тях е бил много тежко ранен от избухнала бомбичка с метални парчета в нея, която е разкъсала артерия на врата му.

„Ако не беше помощта на намиращите се наблизо медици — доброволци на Червения кръст и участници в Марша на равенството с медицинско образование, Роман (така се казва раненият полицай), щеше да умре от загуба на кръв. Днес в болницата на МВР му беше направена операция, беше му зашита артерията и той е в реанимацията на апарат за изкуствено дишане”, разказа съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Герашченко на следващия ден.

Един от организаторите на Марша на равенството, Зорян Кис, призова на страницата си във Фейсбук да се събират пари в помощ на ранените полицаи.

„Днес бяхме при Роман – полицая, който пострада при изпълнение на задълженията си по време на Марша на равенството. Роман вече седеше на леглото и разговаряше с нас. Предадохме на майка му част от събраните пари. От името на организационния комитет на Киев Прайд средства събира и Гей-алианс Украйна. Те също ще бъдат предадени [на болницата] за лечението на Роман и другите полицаи. В тази ситуация ние сме преди всичко граждани на Украйна и сме благодарни, че служителите на реда поеха удара, предназначен за мирните участници в марша”, написа Кис в личния си профил във Фейсбук на 8 юни.

Между арестуваните за неправомерни действия по време на марша има членове на крайно националистическата организация „Десен сектор”. Прессекретарят на „Десен сектор” Артьом Скоропадский заяви, че организаторите на Марша на равенството носят цялата отговорност за нападението.

„Ние не сме хвърляли никакви димки, не сме нападали с никакви ножове, както се опитват да представят това някои медии, които не са наясно със ситуацията. Когато се опитваха да ни задържат неизвестно за какво, то да, нашите бойци, разбира се, се опитваха да оказват съпротива, защото изобщо нямаше за какво да ни задържат”, каза той.

Изказването му се посрещна с особено недоверие на фона на по-ранното изявление на председателя на „Десен сектор” Дмитро Ярош, че ще попречат на „пропагандата на хомосексуализма и други полови извращения”.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че не вижда нищо нередно в провеждането на марша, „защото това е конституционно право на всеки украински гражданин”.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

1 Comment

  1. НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ. ДА СЕ ОРГАНИЗИРА ТАКОВА НЕЩО В ДЪРЖАВА, КОЯТО В МОМЕНТА СЕ ВОДИ ВОЙНА. КАК ДА ИМА ТОЛЕРАНТНОСТ, КЪДЕТО ИМА ВОЙНА. ДА ПИТАМ : БЪЛГАРИЯ ТЪНЕ В МИЗЕРИЯ И ГЛАД, ЗАЩО НЯМА ПАРАД ЗА БЕДНИТЕ ХОРА????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.