Сблъсък на култури, поколения и характери в тазгодишния „София Прайд Филм Фест”

Сблъсък на култури, поколения и характери в тазгодишния „София Прайд Филм Фест”

Безплатните прожекции, предхождащи ежегодното шествие София Прайд, ще се състоят всяка вечер от 22 до 26 юни в обновеното филмотечно кино Одеон.

За четвърта поредна година почитателите на седмото изкуство ще могат да видят селекция от най-добрите филми на гей и лесбийска тематика от целия свят. София Прайд Филм Фест 2015 ще отведе зрителите на вълнуващо пътешествие през различни исторически периоди, контрастни култури и сложни социални теми. От 60-те години на миналия век до днес; от Техеран, през уелската провинция, до Ню Йорк; от борбата за физическо оцеляване, до стремежа към равни права.

Фестивалът ще бъде открит с един от любимите филми на кинокритиците за изминалата година, „Любовта е странно нещо” (Love is Strange). В него двама възрастни мъже сключват брак след близо четири десетилетия съвместен живот, но малко след това губят дома си и са принудени да заживеят отделно. Докато се борят с болката от раздялата, Бен (Джон Литгоу) и Джордж (Алфред Молина) се озовават в понякога трагичен, друг път емоционален сблъсък между поколения. Прожекцията ще се състои със съдействието на Посолството на САЩ и българския дистрибутор на филма България Филм Вижън.

Австралийската младежката лента „Тънка кожа” (Skin Deep) разказва за две момичета, изтеглили „късите клечки” в живота, и една случайна среща, която ги тласка да погледнат света с други очи. Филмът ще бъде представен от заместник-посланичката на Австралия, която ще пътува от посолството в Атина специално за събитието на 25 юни.

Непосредствено преди тази прожекция, гостите ще имат редкия шанс да видят на голям екран късометражния филм на българската режисьорка Лили Кръстева „Светът на Ани” и да ѝ зададат своите въпроси.

Контрастни характери и различни поколения се срещат в канадската драма „Отвъд леда” (Tru Love), чиято премиера ще бъде на 23 юни. Чувствата между 37-годишната Тру и 60-годишната Алис създават буря, на която само истинската обич може да издържи.

Документалният филм в програмата на тазгодишното издание, „Алекс & Али” (Alex & Ali) разказва вълнуващата история на Алекс, бивш доброволец към Корпуса на мира, и Али, ирански мюсюлманин. След десетгодишна тайна връзка в Иран, революцията ги разделя за цели 35 години. Срещата им през 2012 г., която българските зрители ще могат да видят на 24 юни, е емоционална и затрогваща, но бързо се превръща в сблъсък на култури и, в крайна сметка, борба за оцеляване.

Енергичната кулминация на фестивала ще се случи на 26 юни, когато на голям екран ще видим номинираната за Златен Глобус британска лента „Гордост” (Pride). Филмът, който беше посрещнат с възторжени отзиви от критиците и публиката, е базиран на изключителните събития, случили се през лятото на 1984 г. във Великобритания. Шокирани от държавната репресия срещу миньорите, група гей активисти от Лондон решава да подкрепи бедстващите им семейства. Този неочакван съюз преобръща представата на нацията за солидарност и дава нов тласък на борбата срещу правителството на Маргарет Тачър.

Подробности и български трейлъри на филмите могат да бъдат намерени в официалния сайт на фестивала. Фестивалът към прайда се организира от Младежка ЛГБТ организазия „Действие”.

Осмият София Прайд – ежегодно шествие за равноправие на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и транс хората (ЛГБТ) – ще се проведе на 27 юни 2015 г.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.