Кипър въздигна в престъпление насилието и речта на омразата на основата на сексуална оринетация и полова идентичност

Кипър въздигна в престъпление насилието и речта на омразата на основата на сексуална оринетация и полова идентичност

Миналата седмица парламентът на Кипър е изменил наказателния закон на страната, въздигайки в престъпление заплахите, подбуждането към омраза и насилието на основа на сексуална ориентация и полова идентичност.

В зависимист от деянието уличените могат да понесат наказание лишаване от свобода до три години, глоба до € 5 000 или и двете.

Новият текст в закона криминализира „умишлено публично и по заплашителен начин подбуждане към омраза или насилие, както и подбуждане към омраза или насилие чрез слово или печат, с текст или изображение, или с всякакви други средства, срещу всяка група лица или член на такава група поради тяхната сексуална ориентация или полова идентичност”.

Първоначалната редакция на проектотекста предвиждаше такива деяния да бъдат престъпления от частен характер, с други думи да се преследват по частен ред от жертвите на престъпленията, а не от държавното обвинение. В последствие обаче сами се отказаха от идеята с оглед на евентуални злоупотреби с това право, както и за установяване на баланс със свободата на изразявате.

Така сега наказателното производство за такива престъпления може да започне само със санкция на кабинета на главния прокурор.

Законът не бе посрещнат без критика в пленарна зала. Един от основните аргументи бе, че формулировката на закона е твърде обща и има потенциал да вкара невинни хора в затвора, „като футболни запалянковци, които подвикват към съдия на мач” — пример, даден от депутата Паникос Ставрианос от комунистическата Прогресивна работническа партия, цитиран от онлайн изданието Сайпръс Мейл.

Според Аристотелис Мисос, депутат от дясноцентристката партия Демократическо обединение, заяви че с този закон всеки религиозен човек, който изрази неодобрение към хомосексуалността, може да бъде подведен под отговорност за хомофобска реч.

Според депутата от Демократическо обединение Сотерис Сампсон обаче, тези примери не са адекватни, тъй като част от състава на престъплението е публичното подбуждане. Стела Кириакиду от същата партия отбеляза, че в миналото депутатите са гласували за сходни текстове срещу расизма и ксенофобията и не е имало такива възражения, каквито има по отношение на ЛГБТ общността.

Приемането на тези изменения в закона идват като репетиция преди гласуването на друг законопроект в Кипър — за гражданските партньорства.

В ежегодно обновявания индекс на ЛГБТ равенството в Европа на организацията ИЛГА—Европа за миналата година Кипър се нарежда на 35-то място от 49 държави на стария континент по постигнато равноправие с резултат от 21%. На първо място в класацията е Великобритания с 86%.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.