Софийският университет стана домакин на конференция на анти-гей организация

Софийският университет стана домакин на конференция на анти-гей организация

Организаторът на събитието популяризира креационизма и опонира на синхронизирането на българското законодателство с международните стандарти за правата на детето.

Днес в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се провежда Конференция за домашно образование, организирана Асоциация за домашно образование. Това научи Gama News от фейсбук профила на икономиста Стоян Панчев — редактор в блога на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и член на Българско либертарианско общество, — който е сред участниците в конференцията.

Асоциацията за домашно образование е една от организациите в България, които активно се противопоставят на провеждането на „София Прайд”, на легализирането на семействата на еднополови двойки, на така нареченото от тях „хомосексуално образование в училищата”, както и на облекчените процедури за промяна на гражданския пол, които, според тях, не са „граждански права и свободи”, а „водят до ограничаване на правата и свободите на милиони българи”.

Това поне са позициите, изразени в отворено писмо до 12-те посланици, които през 2012 г. подкрепиха „София Прайд”. Сред подписалите писмото е и Петър Порумбачанов в качеството му на председател на Асоциацията за домашно образование.

Асоциацията за домашно образование си сътрудничи с Асоциация Общество и ценности — друга организация, която е яростен опонент на ЛГБТ равноправието в България. През 2012 г. двете организации бяха сред обявилите се против задължителното предучилищно образование за 4-годишните, което в последствие бе прието. През 2014 г. двете организации организираха съвместна пресконференция по темата за домашното образование.

Асоциацията за домашно образование се противопоставя на държавната образователна система и се застъпва за това родителите да имат право да обучават сами децата си в домашни условия. Въпреки секуларното им име и това, че описанието на целите им в собственият им сайт е лишено от религиозни препратки, организацията популяризира както християнските принципи в образованието, така и идеите на научния креационизъм — псевдонаука, съгласно която човечеството, животът, Земята и Вселената са замислени и създадени от Бог, за което, според поддръжниците на креационизма, има научни доказателства.

Сред материалите в сайта на организацията, освен изобилие на такива, посветени на темата за отнемане на деца от страна на държавата, могат да бъдат открити и такива, които са насочени против сексуалното образование, по причина, че то „промотира мастурбацията, аборта и хомосексуалността пред децата”.

През 2012 г. Асоциацията за домашно образование беше сред тези, които се противопоставиха на проекта за нов Закон за детето, защото, наред с други аргументи, проектът не се уповава на „християнската дефиниция за детето”. Сред опонентите на законопроекта бяха и Асоциация Общество и ценности и международната евангелистка мрежа Световен конгрес на семействата.

Проектът въвеждаше в българското законодателство редица международни стандарти за правата на детето, предвиждаше повече подкрепа за семействата в риск, разширяване на понятието „деца в риск”, създаване на независима институция, която да мониторира спазването на правата на детето, и др. Сред проблемните за противниците на проекта текстове бе и този, съгласно който възгледите на детето за религията се определят от родителите му само до 14-годишна възраст, а след тази възраст — чрез съгласие между детето и родителите или попечителите. Проектът предвиждаше когато такова съгласие не се постигне, детето да може да се обърне за решаване на спора към районния съд лично или чрез дирекция „Социална подкрепа” по настоящия си адрес. Редица други текстове също даваха възможност на децата да търсят правата си от институциите. Въпреки че законопроектът бе подкрепен от експертни организации, като Националната мрежа за децата и Български хелзинкски комитет, правителството на ГЕРБ го оттегли под обществения натиск на опонентите.

Това не е първият път, в който Софийският университет домакинства събития на организации с антималцинствен профил. Така например на 6 април 2011 г. в Историческия факултет на университета се проведе прожекция на филма „Самоубийствена толерантност”, който е „документален филм на Студентите Националисти в с. Михайлово, където бе извършено поредното циганско убийство, 40-годишна жена е убита за няколко накита”. Според обявлението на прожекцията тогава целта на студентите националисти била чрез този филм и чрез дискусията след него да протестират срещу „престъпното овчедушие на обществото, оправдано с „толерантност” и че интеграцията на циганите е просто „претекст за смачкване и буквално унищожаване на българския етнически елемент”, както и че „в една зверилница толерантност значи смърт”.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

3 коментара

  1. И какво от това че се провежда тази конференция? Тъкмо това ви дава шанс и културно да им демонстрирате че възгледите им са грешни във вашите очи. Моля ви се, не се опитвайте да цензурирате противниците си, университета е място, където да бъдеш сблъскван с ВСИЧКИ идеи, не само „политически коректните“. Достатъчно е лошо че западните университети са почнали да стъпкват свободата на словото, няма нужда и ние да копираме.

  2. Еее, много ме разочаровахте с тази статия! Мислех, че сте по-широко скроени. Дребнаво и тъпо е да се оплюва. Това е нещо ново за България. Домашното образование е супер як начин да се развиваш свободно и демократично и да си следваш мечтите.

    • А къде в статията се китикува домашното образование като такова?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.